大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Sebastes zonatus | Species | Sebastes zonatus |
学名(一般名) | Sebastes zonatus[たぬきめばる、タヌキメバル] | Latin Name(General Name) | Sebastes zonatus |
科名 | フサカサゴ科 | Family | Scorpaenidae |
原産/分布 | 北海道の南部以南、日本海側は山口県まで、太平洋側は高知県までに分布。 沿岸に水深50-100mの岩礁域に生息する。 | Origin | It is distributed in the Pacific Ocean south to South Hokkaido to Kochi, in the Sea of Japan south to South Hokkaido to Yamaguchi. The habitat is rockey reefs at depths from 50 - 100 in coastal waters. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | キツネメバルと同様に料理され食される。 | Edible | It is cooked and eaten in the same ways as Sebastes vulpes is. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |