大分類動物(魚類)KingdomAnimal(Fish)
種名Sebastiscus albofasciatusSpeciesSebastiscus albofasciatus
学名(一般名)Sebastiscus albofasciatus[yellowbarred red rockfish、あやめかさご、アヤメカサゴ]Latin Name(General Name)Sebastiscus albofasciatus[yellowbarred red rockfish]
科名フサカサゴ科FamilyScorpaenidae
原産/分布房総半島、佐渡島以南、東シナ海、香港までの水深30-100mの岩礁域に生息する。OriginIt is found in rockey reefs at deptsh from 30 -100m south to Sadoga shima or Boso Peninsula, East China Sea to Hong Kong.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説-Summary-
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食用卵胎生で、初夏に仔魚を産む。
刺身、煮付け、塩焼き、照り焼き、唐揚げ、鍋物などにして食される。
カサゴに比べて味は劣る。
肉はやや水分を多く含むため、刺身などで食べるよりも、薄く塩を振って生干しにして身をしめたり、煮付け、唐揚げなどの加熱調理に向く。
EdibleIt is ovoviviparous and breeds in early summer.
It is eaten raw as sashimi, boiled in soy sauce, grilled with salt or sweet soy sauce, deep-freid, stewed in hot pot.
It is inferior to Sebastiscus marmoratus(kasago) in taste.
It is better salted or heated than eaten raw, for the flesh is rather watery.
健康促進/薬用-Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000)Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし