大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Sebastiscus albofasciatus | Species | Sebastiscus albofasciatus |
学名(一般名) | Sebastiscus albofasciatus[yellowbarred red rockfish、あやめかさご、アヤメカサゴ] | Latin Name(General Name) | Sebastiscus albofasciatus[yellowbarred red rockfish] |
科名 | フサカサゴ科 | Family | Scorpaenidae |
原産/分布 | 房総半島、佐渡島以南、東シナ海、香港までの水深30-100mの岩礁域に生息する。 | Origin | It is found in rockey reefs at deptsh from 30 -100m south to Sadoga shima or Boso Peninsula, East China Sea to Hong Kong. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 卵胎生で、初夏に仔魚を産む。 刺身、煮付け、塩焼き、照り焼き、唐揚げ、鍋物などにして食される。 カサゴに比べて味は劣る。 肉はやや水分を多く含むため、刺身などで食べるよりも、薄く塩を振って生干しにして身をしめたり、煮付け、唐揚げなどの加熱調理に向く。 | Edible | It is ovoviviparous and breeds in early summer. It is eaten raw as sashimi, boiled in soy sauce, grilled with salt or sweet soy sauce, deep-freid, stewed in hot pot. It is inferior to Sebastiscus marmoratus(kasago) in taste. It is better salted or heated than eaten raw, for the flesh is rather watery. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |