大分類動物(魚類)KingdomAnimal(Fish)
種名Sebastiscus marmoratusSpeciesSebastiscus marmoratus
学名(一般名)Sebastiscus marmoratus[Japanese stingfish、marbled rockfish、scorpionfish、かさご、カサゴ、笠子、がしら、ガシラ、あかずら、アカズラ、あんぽんたん、アンポンタン、安本丹]Latin Name(General Name)Sebastiscus marmoratus[Japanese stingfish,marbled rockfish,scorpionfish]
科名フサカサゴ科FamilyScorpaenidae
原産/分布沿岸域の岩礁に生息し、北海道南部以南、東シナ海に分布。
日本各地や朝鮮半島、南シナ海に分布。
水深の深いところに棲む物は朱赤色、浅い沿岸に棲むものは黒褐色。
OriginIt is found in rockey reefs in the coasts south to South Hokkaido to East China Sea.
It is found in all over Japan, the KoreanPeninsula, South China Sea.
The body colour differs depending on the depth of habitats, vermillion in deeper sea, darker brown in shallower sea.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説全長約30cm。
瘡(かさ)(皮膚病の一種)のようながさがさした体皮から瘡子(かさご)と名づけられたそうだ。
SummaryIt grows to 30cm in length.
It is called ''kasa go'' in Japanese which literally means ''child of scabs''. The name is told to hae come from its appearance.
12-2月December to February
食用関西ではガシラ、九州でアラカブ、青森県でアカゾイなどの地方名がある。
また、江戸時代には、市場でアンポンタンと呼ばれており、不味い魚と言う意味。
こうした呼び名とは裏腹に、肉は白身で身が引きしまり、あっさりとして美味。
雌は産卵期にあたる冬が旬。
骨離れがよく、新鮮なもの刺身に向く。
唐揚げ、煮付け、すまし汁、チリ鍋、焼き物などで賞味される。
皮がややかためなので、塩焼き、煮つけにするときには、皮に切れ目をいれるとよい。
EdibleIt has many local names such as Gashira in Kansai, Arakabu in Kyusyu, Akazoi in Aomori.
In Edo era, it was called Anpontan on the markets, which means a fish of bad taste.
Actually in spite of the nickname, the fish is tasty with white flesh of firm texture and simple taste.
The female is most tasty in winter, the spawning season.
It is suitable for cooking sashimi when fresh, for the flesh separates from the bones easily.
It is prized deep-freid, boiled in soy sauce, or in broth, hot pot, grilled.
When grilled or boiled, it is better to make cuts on the rather thick skin.
健康促進/薬用肝機能強化、骨の強化、血栓防止、動脈硬化予防、高血圧予防、アレルギー抑制、味覚機能維持改善、IPA(EPA)、DHAHealth Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000)
502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
10079魚介類-魚類かさご3538379.116.719.30.9451.1(0.1)(0.1)2.1(0)-0.1-1.212031057271800.30.50.010.01485010300(0)(0)320.3000(0)0.030.061.85.10.061.230.470.810.3


アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表
食品番号 分類 食品名 水分 アミノ酸組成によるタンパク質 タンパク質 イソロイシン ロイシン リジン 含硫アミノ酸 芳香族アミノ酸 トレオニン(スレオニン) トリプトファン バリン ヒスチジン アルギニン アラニン アスパラギン酸 グルタミン酸 グリシン プロリン セリン アミノ酸合計 アンモニア
メチオニン シスチン 合計 フェニルアラニン チロシン 合計
( ----------- g ----------- ) ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- )
10079 魚介類-魚類 かさご 79.1 (16.7) 19.3 830 1500 1800 610 200 800 790 670 1500 970 200 910 440 1300 1200 2000 2900 1200 790 960 19000 270