大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Sebastiscus tertius | Species | Sebastiscus tertius |
学名(一般名) | Sebastiscus tertius[うっかりかさご、ウッカリカサゴ] | Latin Name(General Name) | Sebastiscus tertius |
科名 | フサカサゴ科 | Family | Scorpaenidae |
原産/分布 | 宮城県以南、東シナ海、朝鮮半島南部に分布し、カサゴよりやや深い水深100m前後の岩礁に生息。 | Origin | It is found in the Pacific Ocean south to Miyagi, East China Sea, South the KoreanPeninsula. The habitat is rockey reefs at the depths of 100m which is deeper than Sebastiscus marmoratus(kasago). |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | うっかりすると間違えるほどカサゴによく似るのでこの名がついた。 カサゴと同じように食され、とくに鍋物にして美味。 | Edible | It is called ''ukkari kasago'' in Japanese, which literally means that it is so similar to kasago as to be mistaken. It is eaten in the same ways as kasago is, especially hot pot is recommendable. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |