大分類 | 動物(イカ・タコ類) | Kingdom | Animal(Cephalopoda) |
種名 | Sepiella japonica | Species | Sepiella japonica |
学名(一般名) | Sepiella japonica[spineless cuttlefish、しりやけいか、シリヤケイカ] | Latin Name(General Name) | Sepiella japonica[spineless cuttlefish] |
科名 | ダンゴイカ科 | Family | Sepiolidae |
原産/分布 | 房総半島以西の日本全国にすむ。 | Origin | It is found in all over Japan west to Boso Peninsula. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | | - |
食用 | 浅いところにやってきて、海底に沈んでいる木の枝や、海藻などに卵を産みつける。肉質はかたい。 | Edible | It gets close to shallow waters to lay eggs on tree branches sunkun on sea bottoms, or algae. The flesh is hard to chew. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |