大分類動物(魚類)KingdomAnimal(Fish)
種名Seriola lalandiSpeciesSeriola lalandi
学名(一般名)Seriola lalandi[golden striped amberjack、yellowtail、ひらまさ、ヒラマサ、平政、ひらす、ヒラス、ひらぶり、ヒラブリ]Latin Name(General Name)Seriola lalandi[golden striped amberjack,yellowtail]
科名アジ科FamilyCarangidae
原産/分布世界の温帯から熱帯域に分布。
日本では琉球列島を除き、北海道の南部太平洋側以南の沿岸沿いに分布。
本州近海や朝鮮半島に分布。
OriginIt is distributed in temperate to tropical zones in the world.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説全長約1m。
春から夏にかけてが旬
ブリより温暖な海域を好む。
日本では琉球列島を除く北海道南部より南の太平洋側に棲む。
釣り人から磯のスプリンターとも呼ばれるほどで、泳ぐ速度は1時間に40kmにもおよぶという。
漁獲量が少なく、ブリより美味な高級魚。
同じ大きさのブリに比べて、ひきの強さが2倍はあるという豪快な釣り味が釣り人を魅了してやまない。
形は同類のブリやカンパチに似ているが、体が平たく、はっきりとした明るい黄色の縦帯が1本体側に通っているので見分けがつく。
SummaryThe body length is about 1m.
The best season is spring to summer.
It prefers wamer waters.
It is found in the Pacific Ocean south to Southern Hokkaido except Ryukyu islands in Japan.
It swims so fast that the speed reaches 40km per hour at most.
The catch volume is small, and regarded more tasty than five ray yellow tail. Compared it with a five ray yellow tail of the same size, the strength of pulling a wire is said to be twice as strong as five ray yellow tail. Therefore it is attractive to fishermen who seek for dynamic pulling.
It is similar to other Serinidae family in form, except that it is flat in shape with one bright yellow band running on its sides.
7-8月From July to August
食用2-3kgのものが食べごろで、刺身がいちばんとされるが、照り焼き、塩焼き、煮付け、酒蒸しなどでも賞味される。
頭、かまなどのあらも売られる。
青魚だが身は淡い紅色を帯、肉質はよく締まって弾力があり、すっきりとした味。
脂が多く血合いが少ないため刺身に向くが、照り焼き、煮魚、酢の物、寿司だね、焼き魚、粕漬、味噌漬、バター焼き等。
EdibleThe fish of the size 2-3kg is most tasty and best eaten as sashimi. It is also grilled with sweet soy sauce or salt, boiled, sake steamed.
The head, meat aroung the gills, meat on skin are also sold.
The flesh is firm and resilient, reddish in colour, with simple taste.
It is fatty with little red meat, good to eat as sashimi. It is also grilled with sweet soy sauce, boiled, marinated, sushi, pickled in sake lees, or miso, stir-friedwith butter.
健康促進/薬用血栓防止、動脈硬化予防、脳機能維持改善、高血圧予防、細胞老化防止、アレルギー抑制、ガン抑制、IPA(EPA)、DHAHealth Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000)
502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009)
Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
10233魚介類-魚類ひらまさ54112871.1(18.7)22.63.6684.9(0.1)(0.1)5.3(0)-0.1-1.34745012363000.40.70.040.01----1900-01951.4000(0)0.200.147.6(12.0)0.522.180.26-30.1


アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表
食品番号 分類 食品名 水分 アミノ酸組成によるタンパク質 タンパク質 イソロイシン ロイシン リジン 含硫アミノ酸 芳香族アミノ酸 トレオニン(スレオニン) トリプトファン バリン ヒスチジン アルギニン アラニン アスパラギン酸 グルタミン酸 グリシン プロリン セリン アミノ酸合計 アンモニア
メチオニン シスチン 合計 フェニルアラニン チロシン 合計
( ----------- g ----------- ) ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- )
10233 魚介類-魚類 ひらまさ 71.1 (18.8) 22.6 (1000) (1800) (2100) (700) (250) (950) (910) (760) (1700) (1000) (260) (1200) (1100) (1300) (1300) (2200) (3100) (1100) (800) (870) (22000) (340)