大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Siganus guttatus | Species | Siganus guttatus |
学名(一般名) | Siganus guttatus[golden rabbitfish、golden spinefoot、ごまあいご、ゴマアイゴ、胡麻藍子] | Latin Name(General Name) | Siganus guttatus[golden rabbitfish,golden spinefoot] |
科名 | アイゴ科 | Family | Siganidae |
原産/分布 | 沖縄以南のインド・太平洋に広く分布。 サンゴ礁域や岩礁域などで大きな群れをなし、汽水域にも侵入する。 | Origin | It is widely distributed in Indo-Pacific Ocean south to Okinawa. It is found swimming in a big school in coral and rockey reefs and sometimes invade into brackish waters. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | アイゴ類にしては身は肉厚、鮮魚は刺身にして、また煮物、焼き魚などで賞味される。 | Edible | It is meaty as Siganus members. It is eaten raw as sashimi, boiled or grilled. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |