大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Sillago aeolus | Species | Sillago aeolus |
学名(一般名) | Sillago aeolus[diver whiting、ほしぎす、ホシギス、星鱚] | Latin Name(General Name) | Sillago aeolus[diver whiting] |
科名 | キス科 | Family | Sillaginidae |
原産/分布 | オーストラリア周辺を除くインド・西太平洋に分布し、日本では琉球列島沿岸の浅い砂泥底に見られる。 日本では琉球列島沿岸で見られる。 | Origin | It is distributed in Indo-West Pacific except near Australia. In Japan it is found in shallow sandy mud bottoms in coasts of Ryukyu islands. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | モトギスと同様、フライなどに。 | Edible | It is cooked in the same ways as Sillago sihama is, like deep-freid. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |