大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
種名 | Silurus asotus | Species | Silurus asotus |
学名(一般名) | Silurus asotus[Amur catfish、Japanese catfish、Fat Eastern catfish、mudfish、なまず、ナマズ、鯰、へこき、ヘコキ] | Latin Name(General Name) | Silurus asotus[Amur catfish,Japanese catfish,Fat Eastern catfish,mudfish] |
科名 | ナマズ科 | Family | Siluridae |
原産/分布 | 北海道南部から九州に分布し、海外では中国東部からヴェトナム北部、朝鮮半島西岸、台湾に分布する。 北海道北部を除く日本各地の淡水域に分布。 | Origin | It is distributed in South Hokkaido to Kyusyu. Out side Japan, it is found in East China, North Vietnum, West Coast of the Koreanpeninsula, and Taiwan. It is found in fresh waters all over Japan except North Hokkaido. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 全長約50から60cm。 体は暗褐色は緑黄褐色で、オリーブ色がかった斑紋がある。 うろこがなく、体表はなめらか。 夜行性で魚やカエル、エビなどを食す。 寿命は長いものでは60年という。 つるんとした平たい頭につぶらな目、大きな受け口が特徴のナマズ。 上下のアゴに1対ずつ、計4本の長いひげをもつ。 名前の「ナマ」はなめらか、「ズ」は頭で、なめらかな頭の魚を意味する。 英語ではcatfish、フランス語ではpoissonchat。これらは「ネコのような魚」を意味し、長いヒゲにちなむという。 ちなみにナマズひげとは、ナマズのひげのように細長く生やした口ひげのこと。明治初期はナマズひげを生やす官吏が多かったため、官吏をあざける言葉としても使われていたとか。 産卵期は5-7月で、この時期が旬で「梅雨ナマズ」という。 | Summary | The full body length is 50 - 60cm. The body is dark brown or brownish yellow green with olive patches. It is smooth skin with no scales, nocturnal, feeding on fish, frogs, shrimps. It lives a long life, longest for 60 years. The physical features are the flat head, round eyes, protruded jaws. It has a pair of long barbels on each jaw (four in total). As it is called ''catfish'' in English, ''poissonchat''in French, it has long barbels which are like cat whiskers. A slender drooping mustache is called ''namazu (catfish) hige (mustasche)''in Japanese. Many officers in early Meiji weared namazuhige, which was a connotative word to mock officials. The spawnig ocurrs in May to July, which corresponds with the best season and called ''Tsuyu namazu''(namazu in rainy season). |
旬 | 5-7月 | | From May to July |
食用 | 白身で脂肪が少なく淡泊な肉質である。 てんぷら、蒲焼き、すき焼きなどにされるが、料理店では、洗い、たたきにして出すこともある。 蒲焼、みそ汁、煮魚、天ぷら等。 | Edible | The flesh is white and lean. It is deep-freid as tempura, grilled with sweet soy sauce, sukiyaki. It is also served raw tataki (rinsed sashimi) or tataki (broiled raw). |
健康促進/薬用 | 動脈硬化予防、肝機能強化、高血圧予防、視力維持改善、皮膚・粘膜の保護、ガン抑制、IPA(EPA)、DHA | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 1 エビ・カニ類、魚類(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |