大分類 | 植物 | Kingdom | Plant |
種名 | Sisymbrium officinale | Species | Sisymbrium officinale |
学名(一般名) | Sisymbrium officinale、Erysimum officinale[Hedge mustard、かきねがらし、カキネガラシ] | Latin Name(General Name) | Sisymbrium officinale,Erysimum officinale[Hedge mustard] |
科名 | アブラナ科 | Family | Brassicaceae |
原産/分布 | - | Origin | - |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | ハーブの一種 [全体、葉、頭花]強壮性のハーブで、カラシに似た香りがする。 | Summary | a herb [part used:whole, leaves, flower heads]a tonic herb with a smell similar to mustard |
旬 | - | | - |
食用 | 若葉はサラダ、スープ、オムレツに風味をつけるのに使用する。 | Edible | The young leaves are used to flavour salads, soups, omuletts. |
健康促進/薬用 | 緩下剤、去痰、消化管機能保持作用がある。 気管支炎、咽頭炎、咳、喉頭炎、気管支カタルに内服する。 過剰摂取は心臓に影響するようである。 | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | 作用: 緩下剤 去痰 消化管機能保持作用
内服: 気管支炎 咽頭炎 咳 喉頭炎 気管支カタル
過剰摂取は心臓に影響するようである。 | Summary of Health Care | Action: Laxative Expectoration Preservative action of gastrointestinal function
Oral administration: Bronchitis Pharyngitis Cough Laryngitis Bronchial catarrh
Excessive intake seems to affect cardiac function |
一般文献 | デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |