大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Sphoeroides pachygaster | Species | Sphoeroides pachygaster |
学名(一般名) | Sphoeroides pachygaster[slackskinner puffer、よりとふぐ、ヨリトフグ] | Latin Name(General Name) | Sphoeroides pachygaster[slackskinner puffer] |
科名 | フグ科 | Family | Tegraodontidae |
原産/分布 | 世界中の温帯海域に分布。 日本では神奈川県および富山県以南の各地で見られる。 ふつう水深50-400mほどの場所に生息する。 | Origin | It is found in temperate waters all over the world. In Japan, it occurs in the Sea of Japan south to Toyama or in the Pacific Ocean south to Kanagawa, at depths from 50 -400m. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | やや深海性のフグの仲間である。 無毒であるため食用に利用されることもあるが、トラフグ属のものに比べると味が劣る。 | Edible | It is a pufferfish of the family Tegraodontidae, found in rather deep seas. It has no toxin, therefore is sometimes eaten. The taste is inferior to that of the genus Takifugu. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |