大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Sphyraena japonica | Species | Sphyraena japonica |
学名(一般名) | Sphyraena japonica[Japanese barracuda、seapike、やまとかます、ヤマトカマス、和魳] | Latin Name(General Name) | Sphyraena japonica[Japanese barracuda,seapike] |
科名 | カマス科 | Family | Sphyraenidae |
原産/分布 | 南日本から南シナ海まで分布し、沿岸の浅所で群れをつくる。 南日本から南シナ海の温暖域に分布。 | Origin | It ranges from South Japan to South China Sea. It is found making a school in coastal shallow seas. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 全長約40cm。 水っぽいために「水カマス」とも。 | Summary | It reaches 40cm in length. The flesh is watery, and called ''mizu(water) kamasu (barracuda)''. |
旬 | - | - | |
食用 | 産卵は春から夏。 肉質は脂が少なく、みずっぽいので東京では、「水カマス」と呼ばれることもある。 アカカマスと同様に利用される。 | Edible | The spawning ocurrs in spring to summer. The flesh is lean and watery. It is sometimes called ''mizu (water) kamasu (barracuda)'' in Tokyo. It is used in the same ways as Sphyraena pinguis is. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |