大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Spratelloides gracilis | Species | Spratelloides gracilis |
学名(一般名) | Spratelloides gracilis[silver striped round herring、white striped blue-sprat、banded blue-sprat、きびなご、キビナゴ、黍魚子、吉備女子、吉備奈仔、きびいわし、キビイワシ、はまご、ハマゴ、かなぎ、カナギ] | Latin Name(General Name) | Spratelloides gracilis[silver striped round herring,white striped blue-sprat,banded blue-sprat] |
科名 | ニシン科 | Family | Clupeidae |
原産/分布 | インド・西太平洋の温-熱帯海域に広く分布。 日本では中部以南の暖かい海でみられる。 千葉以南の熱帯域に分布。 | Origin | It is widely distribute in temperate to tropical waters in Indo-West Pacific Oceans. In Japan, it is found in warm waters south to Central Honsyu. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 全長約10cm。 イワシの仲間としては最小。 体側にある幅広い銀白色の帯状模様が特徴。 鹿児島では帯のことをキビと呼び、それにナゴ(小魚)という言葉を合わせたのが名前の由来。 | Summary | It is about 10cm long. the smallest among the genus Sardina. It has a characteristic wide band of silvery white running on its side. In Kagoshima, the band is called ''kibi'' to which the word ''nago''(small fish) is combined to make ''kibi nago''. |
旬 | 4-7月 | April to July | |
食用 | 干物、総菜用として消費される。 九州薩摩地方では郷土料理の材料として珍重される。 とくにキビナゴを手開きにして菊の花をかたどって並べた刺身「菊花づくり」が有名。 鮮度は落ちやすいが、新鮮なものを酢味噌やしょうが醤油で食べると美味。 てんぷら、塩焼き、丸干し、唐揚げ、フライ、煮つけ。 みりん干し、佃煮。 | Edible | It is consumed dried, or cooked. It is prized in Satuma Kyusyu as the ingredient for local dishes. A famous cuisine is ''kikka dukuri'' which is made from raw kibinago which is cleaned and opened. The kibinagao is arranged on a dish to shape a chrysantemum. The fish goes bad easily but eating fresh fish with vinegar miso or jinger soy sauce is excellent. It is cooked as tempura, grilled with salt, whole dried, deep-freid, boiled, dried seasoned with sweet sake, simmered in soy sauce. |
健康促進/薬用 | 動脈硬化予防、血栓防止、細胞老化防止、骨の強化、高血圧予防、アレルギー抑制、老人性認知症予防、IPA(EPA)、DHA | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 1 エビ・カニ類、魚類(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり |
食品番号 | 分類 | 食品名 | エネルギー | エネルギー | 水分 | たんぱく質 | 脂質 | 炭水化物 | 有機酸 | 灰 分 | 無機質(ミネラル) | ビタミン |
食塩相当量 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
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利用可能炭水化物 | 食物繊維総量 | 糖アルコール | 炭水化物 | ナトリウム | カリウム | カルシウム | マグネシウム | リン | 鉄 | 亜鉛 | 銅 | マンガン | ヨウ素 | セレン | クロム | モリブデン | ビタミンA | D | ビタミンE | K | B1 | B2 | ナイアシン | ナイアシン当量 | B6 | B12 | 葉酸 | パントテン酸 | ビオチン | C | |||||||||||||||||||||||||
アミノ酸組成によるたんぱく質 | たんぱく質 | トリアシルグリセロール当量 | コレステロール | 脂質 | 利用可能炭水化物(単糖当量) | 利用可能炭水化物(質量計) | 差引き法による利用可能炭水化物 | レチノール | αカロテン | βカロテン | βクリプトキサンチン | βカロテン当量 | レチナール活性当量 | αトコフェロール | βトコフェロール | γトコフェロール | δトコフェロール | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
kJ | kcal | g | g | g | g | mg | g | g | g | g | g | g | g | g | g | mg | mg | mg | mg | mg | mg | mg | mg | mg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | mg | mg | mg | mg | μg | mg | mg | mg | mg | mg | μg | μg | mg | μg | mg | g | ||||
10111 | 魚介類-魚類 | きびなご | 生 | 361 | 85 | 78.2 | (15.5) | 18.8 | 0.8 | 75 | 1.4 | (0.1) | (0.1) | 4.0 | (0) | - | 0.1 | - | 1.5 | 150 | 330 | 100 | 34 | 240 | 1.1 | 1.9 | 0.10 | 0.03 | - | - | - | - | 0 | (0) | (0) | (0) | (0) | (0) | 10.0 | 0.3 | 0 | 0 | 0 | Tr | 0.02 | 0.25 | 6.2 | (9.6) | 0.44 | 8.3 | 8 | 0.87 | - | 3 | 0.4 |
10112 | 魚介類-魚類 | きびなご | 調味干し | 956 | 226 | 32.2 | - | 47.9 | 3.6 | 370 | 7.4 | (0.5) | (0.5) | 4.3 | (0) | - | 0.5 | - | 12.0 | 2600 | 660 | 1400 | 170 | 1200 | 5.9 | 0.7 | 0.19 | 0.41 | - | - | - | - | 0 | (0) | (0) | (0) | (0) | (0) | 24.0 | 0.4 | 0 | 0.1 | 0.1 | (0) | 0.02 | 0.64 | 13.0 | (22.0) | 0.26 | 24.0 | 36 | 1.36 | - | 1 | 6.6 |
アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表 | ||||||||||||||||||||||||||||
食品番号 | 分類 | 食品名 | 水分 | アミノ酸組成によるタンパク質 | タンパク質 | イソロイシン | ロイシン | リジン | 含硫アミノ酸 | 芳香族アミノ酸 | トレオニン(スレオニン) | トリプトファン | バリン | ヒスチジン | アルギニン | アラニン | アスパラギン酸 | グルタミン酸 | グリシン | プロリン | セリン | アミノ酸合計 | アンモニア | |||||
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メチオニン | シスチン | 合計 | フェニルアラニン | チロシン | 合計 | |||||||||||||||||||||||
( ----------- g ----------- ) | ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- ) | |||||||||||||||||||||||||||
10111 | 魚介類-魚類 | きびなご | 生 | 78.2 | (15.6) | 18.8 | (860) | (1500) | (1700) | (580) | (220) | (800) | (740) | (630) | (1400) | (830) | (200) | (960) | (510) | (1100) | (1100) | (1900) | (2700) | (980) | (670) | (730) | (18000) | (320) |
10112 | 魚介類-魚類 | きびなご | 調味干し | 32.2 | (39.7) | 47.9 | (2200) | (3800) | (4400) | (1500) | (560) | (2000) | (1900) | (1600) | (3500) | (2100) | (520) | (2400) | (1300) | (2900) | (2900) | (4800) | (6900) | (2500) | (1700) | (1900) | (46000) | (820) |