大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Squalidus chankaensis | Species | Squalidus chankaensis |
学名(一般名) | Squalidus chankaensis[slenderheal shiner、すごもろこ、スゴモロコ、ごんぼうすごし、ゴンボウスゴシ、こうらいもろこ、コウライモロコ] | Latin Name(General Name) | Squalidus chankaensis[slenderheal shine] |
科名 | コイ科 | Family | Cyprinidae |
原産/分布 | スゴモロコは本来琵琶湖のみ分布している。 コウライモロコは日本では濃尾平野以西、四国に分布し、海外では朝鮮半島西岸に分布。 | Origin | It(sugomoroko)is originally found only in Biwako. It is now distributed in Japan west to Nobi plain, Shikoku. Out of Japan, it is found in west of the KoreanPeninsula. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 日本固有種。 ホンモロコの代用品となるが、味は落ちる。 佃煮、飴だきにもされる。 | Edible | It is endemic to Japan. It can be used in place of Honmoroko(Gnathopogon caerulescens) but inferior in taste. It is simmered in soy sauce or candied. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 1 エビ・カニ類、魚類(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |