大分類動物(魚類)KingdomAnimal(Fish)
種名Squalidus chankaensisSpeciesSqualidus chankaensis
学名(一般名)Squalidus chankaensis[slenderheal shiner、すごもろこ、スゴモロコ、ごんぼうすごし、ゴンボウスゴシ、こうらいもろこ、コウライモロコ]Latin Name(General Name)Squalidus chankaensis[slenderheal shine]
科名コイ科FamilyCyprinidae
原産/分布スゴモロコは本来琵琶湖のみ分布している。
コウライモロコは日本では濃尾平野以西、四国に分布し、海外では朝鮮半島西岸に分布。
OriginIt(sugomoroko)is originally found only in Biwako.
It is now distributed in Japan west to Nobi plain, Shikoku. Out of Japan, it is found in west of the KoreanPeninsula.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説-Summary-
--
食用日本固有種。
ホンモロコの代用品となるが、味は落ちる。
佃煮、飴だきにもされる。
EdibleIt is endemic to Japan.
It can be used in place of Honmoroko(Gnathopogon caerulescens) but inferior in taste.
It is simmered in soy sauce or candied.
健康促進/薬用-Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 1 エビ・カニ類、魚類(2000)Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし