大分類動物(魚類)KingdomAnimal(Fish)
種名Stereolepis doederleiniSpeciesStereolepis doederleini
学名(一般名)Stereolepis doederleini[striped jewfish、おおくちいしなぎ、オオクチイシナギ、大口石投]Latin Name(General Name)Stereolepis doederleini[striped jewfish]
科名スズキ科FamilyLateolabracidae
原産/分布日本では高知県と石川県から北海道にかけて分布する。OriginIt is found in the Sea of Japan north to Ishikawa, in the Pacific Ocean north to Kochi and Hokkaido.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説-Summary-
Summer
食用北太平洋産。
5-6月に水深150m前後の浅海に移動して産卵する。
白身で脂が多いが、塩焼きやバター焼きのほか、刺身や鍋物、煮付けなどにして賞味される。
味がよいのは2-3kgの中型魚。
大型の個体の肝臓には大量のビタミンAが含まれ、あまり多く食べると頭痛や皮膚の剥離といったビタミンA過剰症になるので注意。
EdibleIt is found in North Pacific Ocean.
It moves to shallow seas as deep as 150m to spawn in May to June.
The flesh is white and fatty. It is consumed in various ways, grilled with salt, sauteed in butter, raw as sahimi, boiled.
Most tasty is the fish in the middle size of 2-3kg.
A log of vitamin A in contained in the liver of the big individuals. Eating too much will cause hypervitaminousis A whose symptoms are headache, dry skin and so on.
健康促進/薬用-Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000)Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし