大分類動物(ウニ類)KingdomAnimal(Echinoderm)
種名Strongylocentrotus nudusSpeciesStrongylocentrotus nudus
学名(一般名)Strongylocentrotus nudus[naked sea urchin、きたむらさきうに、キタムラサキウニ、北紫海胆]Latin Name(General Name)Strongylocentrotus nudus[naked sea urchin]
科名オオバフンウニ科FamilyStrongylocentroidae
原産/分布エゾバフンウニにより少し南まで分布していて、相模湾でもまれに見つかり、三陸を経て北海道にまで生息する。
また日本海では、ほぼ全域にわたって分布する。
東北地方以北に分布。
OriginThe habitat ranges south to that of Strongylocentrotus, rarely found in Sagami Bay and through Sanriku up to Hokkaido.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説殻径約5cm。
紫褐色。
北海道でとくに好まれる。
SummaryThe test is about 5cm in diameter, brounish purple in colour. It is liked especially in Hokkaido.
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食用主産地は北海道から富山県あたりまで。
9-10月に産卵する。
EdibleThe main producing areas are from Hokkaido to Toyama.
The spawning ocurrs in September to October.
健康促進/薬用-Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000)
502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし