大分類 | 動物(ウニ類) | Kingdom | Animal(Echinoderm) |
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種名 | Strongylocentrotus nudus | Species | Strongylocentrotus nudus |
学名(一般名) | Strongylocentrotus nudus[naked sea urchin、きたむらさきうに、キタムラサキウニ、北紫海胆] | Latin Name(General Name) | Strongylocentrotus nudus[naked sea urchin] |
科名 | オオバフンウニ科 | Family | Strongylocentroidae |
原産/分布 | エゾバフンウニにより少し南まで分布していて、相模湾でもまれに見つかり、三陸を経て北海道にまで生息する。 また日本海では、ほぼ全域にわたって分布する。 東北地方以北に分布。 | Origin | The habitat ranges south to that of Strongylocentrotus, rarely found in Sagami Bay and through Sanriku up to Hokkaido. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 殻径約5cm。 紫褐色。 北海道でとくに好まれる。 | Summary | The test is about 5cm in diameter, brounish purple in colour. It is liked especially in Hokkaido. |
旬 | - | - | |
食用 | 主産地は北海道から富山県あたりまで。 9-10月に産卵する。 | Edible | The main producing areas are from Hokkaido to Toyama. The spawning ocurrs in September to October. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |