大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Strongylura anastomella | Species | Strongylura anastomella |
学名(一般名) | Strongylura anastomella[needlefish、green gar、houndfish、long tom、だつ、ダツ、駄津] | Latin Name(General Name) | Strongylura anastomella[needlefish,green gar,houndfish,long tom] |
科名 | ダツ科 | Family | Belonidae |
原産/分布 | 琉球列島と小笠原諸島を除く日本各地と沿海州、朝鮮半島、中国の沿岸に分布。 | Origin | It is found all over Japan except Ryukyu islands and Ogasawara islands, in Korean Peninsula and Chinese coasts. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 春先からが食べごろで、夏に美味。鮮度がよいものは、白身でくせのない肉質を活かして刺身や塩焼きが美味。 また、煮付けやつみれ、椀種、鍋物の具などとして食べる。 かまぼこ、ちくわなどの練り製品の原料、一夜干し、味噌づけ、粕漬けなど。 | Edible | The best season starts in early spring, and it gets most tasty in summer. The flesh is white and simple. It is tasted best in sashimi or grill with salt when fresh. It is also eaten boiled in soy sauce or broth. It is processed into fish paste for tikuwa, or dried for a night, miso-pickled, sake lee-pickled. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |