大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Takifugu vermicularis | Species | Takifugu vermicularis |
学名(一般名) | Takifugu vermicularis[pear puffer、なしふぐ、ナシフグ] | Latin Name(General Name) | Takifugu vermicularis[pear puffer] |
科名 | フグ科 | Family | Tetraodontidae |
原産/分布 | 瀬戸内海や、九州西岸に見られ、国外では黄海から東シナ海にかけて分布。 | Origin | It is found in Seto inland Sea, or in the west coast of Kyusyu. Out side Japan, it is distributed in the Yellow Sea to East China Sea. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 美味。 マフグと同様に利用する。 肝臓、卵巣は猛毒。皮膚、腸は強毒。 食用とする筋肉は弱毒がある場合があるが、食べても問題がないぐらいであるそうである。 | Edible | It is a tasty fish. It is used in the same way as Takifugu porphyreus is. The liver and ovary are deadly toxic. The skin and intestines are strongly toxic. The muscle sometimes contains weak poison but nothing happens if ingested. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |