大分類植物KingdomPlant
種名Tanacetum balsamitaSpeciesTanacetum balsamita
学名(一般名)Tanacetum balsamita、Balsamita major[Alecost、Costmary、ばるさむぎく、バルサムギク、こすとまりー、コストマリー]Latin Name(General Name)Tanacetum balsamita,Balsamita major[Alecost,Costmary]
科名キク科FamilyAsteraceae
原産/分布-Origin-
日本伝来-Introduction into Japan-
概説ハーブの一種
[葉]苦い、収斂、緩下剤性のハーブでバルサム・ミントの香りがする。
乾燥させた葉はポットポプリに加える。
Summarya herb
[part used:leave]a bitter, astringent, laxative herb with a smell similar to balsam mint.
The leaves are dried and put in potpourri.
--
食用生の葉を好みで肉、野菜料理に加えても良い。
乾燥させた葉は茶になる。
以前はビール製造に使用した。
英名エイルコストはそこからきている。
EdibleThe raw leaves are good added to meat or vegetable dishes.
The dried leaves are made into tea.
It was used in the course of beer producing.
The English name, Alecost, was originated from the beer producing.
健康促進/薬用消化管、肝臓機能改善作用がある。
かつては肝臓胆嚢の治療薬として内服し、外用として虫刺されに使用したが、現在では廃れている。
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要作用:
消化管、肝臓機能改善作用

かつては肝臓胆嚢の治療薬として内服し、外用として虫刺されに使用したが、現在では廃れている。
Summary of Health CareAction:
Improvement action of gastrointestinal tract and liver function
一般文献デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997)Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし