大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Tarphops oligolepis | Species | Tarphops oligolepis |
学名(一般名) | Tarphops oligolepis[pigmy whiff、あらめがれい、アラメガレイ、荒目鰈] | Latin Name(General Name) | Tarphops oligolepis[pigmy whiff] |
科名 | ヒラメ科 | Family | Paralichthyidae |
原産/分布 | 千葉県以南の太平洋岸と北海道石狩湾以南の日本海沿岸から南シナ海まで分布する。 水深30m以浅の砂泥底に生息。 | Origin | It is distributed in Pacific coasts south to Chiba, and in the coasts of Sea of Japan south to Ishikari bay Hokkaido to South China Sea. The habitat is sandy mud bottoms shallower than 30m. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 干物になる。 | Edible | It can be preserved by drying. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |