大分類 | 動物(エビ、カニ) | Kingdom | Animal(Crustacean) |
---|---|---|---|
種名 | Telmessus cheiragonus | Species | Telmessus cheiragonus |
学名(一般名) | Telmessus cheiragonus[くりがに、クリガニ] | Latin Name(General Name) | Telmessus cheiragonus |
科名 | クモガニ科 | Family | Majoidea |
原産/分布 | 北海道東部からベーリング海、カリフォルニア沿岸にかけて、磯から浅瀬に生息する。 | Origin | It is found in the Pacific Ocean from East Hokkaido, Baring Sea to the coasts of California. It lives in beaches to shallow waters. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 肉量が少ないため商品価値が低く、ケガニの代表品として扱われている。 ゆでるとケガニと同様の味がする。 | Edible | It is of low commercial value due to the small portion of meat. It is regarded a typical species belonging to Horsehair crab. It tastes like horsehair crab when boiled. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 1 エビ・カニ類、魚類(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |