大分類動物(魚類)KingdomAnimal(Fish)
種名Tetrapturus audaxSpeciesTetrapturus audax
学名(一般名)Tetrapturus audax[striped marlin、まかじき、マカジキ、真梶木]Latin Name(General Name)Tetrapturus audax[striped marlin]
科名マカジキ科FamilyIstiophoridae
原産/分布インド・太平洋の温帯から熱帯の海域に広く分布。
日本では本州中部以南で見られる。
太平洋、インド洋の温帯・熱帯海域に分布する。
OriginIt is widely distributed in temperate to tropical waters of Indo-Pacific Oceans.
In Japan, it is found in the sea south to the central part of Honsyu.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説全長約4m。
外洋表層性で、索餌のために高緯度へ、また産卵のために低緯度へといった季節回遊を行う。
しかし、産卵期以外は大きな群れをつくらない。
東北地方の沿岸や中部太平洋、東部太平洋、オーストラリアの東西沿岸、南アフリカ沖などに漁場を形成されている。
SummaryThe body length is about 4m.
It is pelagic, inhabiting surface waters. It makes seasonal migrations, moving to seas of higher latitude for feeding, and to seas of lower latitude for spawning.
It makes no shoals except in spawning seasons.
The fishing areas are the coasts of Tohoku, the central Pacific Ocean, the East Pacific ocean, the East and West coasts of Australia, off shores of South Africa.
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食用身肉は淡い、ピンク色。
脂身はマグロ類よりも淡泊な味で漁期の夏が食べごろ。
マカジキ類ではもっとも美味。
刺身、すし種、照り焼き、西京漬け、粕漬け、煮付けなど。
EdibleThe flesh is pale pink.
The fat is lighter than tunas. The best season is summer.
This is the most tasty among Istiophoridae.
It is eaten raw as sashimi, sushi, griled with sweet soy sauce, pickled in miso, in sake lees, or boiled in soy sauce.
健康促進/薬用-Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000)
502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
10084魚介類-魚類-かじき類まかじき45310773.8(18.8)23.11.4461.8(0.1)(0.1)4.8(0)-0.1-1.2653805352700.60.60.040.01115500800(0)(0)812.01.2000(0)0.090.0710.0(15.0)0.444.351.2513.020.2


アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表
食品番号 分類 食品名 水分 アミノ酸組成によるタンパク質 タンパク質 イソロイシン ロイシン リジン 含硫アミノ酸 芳香族アミノ酸 トレオニン(スレオニン) トリプトファン バリン ヒスチジン アルギニン アラニン アスパラギン酸 グルタミン酸 グリシン プロリン セリン アミノ酸合計 アンモニア
メチオニン シスチン 合計 フェニルアラニン チロシン 合計
( ----------- g ----------- ) ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- )
10084 魚介類-魚類-かじき類 まかじき 73.8 (18.7) 23.1 (1000) (1700) (2000) (650) (240) (900) (860) (760) (1600) (1000) (270) (1200) (1700) (1300) (1300) (2100) (3000) (1100) (790) (840) (22000) (310)