大分類動物(魚類)KingdomAnimal(Fish)
種名Thunnus alalungaSpeciesThunnus alalunga
学名(一般名)Thunnus alalunga[albacore、longfin tuna、びんなが、ビンナガ、鬢長、びんちょう、ビンチョウ、とんぼ、トンボ]Latin Name(General Name)Thunnus alalunga[albacore,longfin tuna]
科名サバ科FamilyScombridae
原産/分布全世界の温帯から熱帯域に広く分布。
日本では主に東北地方以南に分布。
北海道南部でもまれに見られるが、日本海にはほとんど出現しない。
OriginIt is widely distributed in temperate to tropical waters all over the world.
In Japan, it is found in the sea south to Tohoku, is found in South Hokkaido once in a while but rarely in the Sea of Japan.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説全長約1m。
温帯海域に生息する小型種。
北太平洋では、東西方向の渡洋回遊が行われるとともに、亜熱帯海域での産卵場への南北回遊も行う。
産卵場は赤道をはさんだ南北線20度周辺を中心とした海域で、赤道周辺では産卵しない。
産卵期は高緯度では5-10月、低緯度では、周年行われている。
胸びれが大きく長いため別名とんぼ。
6月頃に日本の沖合に回遊する。
SummaryIt grows to 1m in length.
It is a small species of tuna.
North Pacific albacore migrate to two directions eastward and westward, and in subtropica waters it travels southward and northward for spawning.
The spawning ocurrs in waters near latitude 20 degrees, not near the equator.
The spawning ocurrs in May to October in the sea of higher latitude, and it occurrs all year round in lowere latitude.
It has another name ''tombo (dragonfly)''for the long pectoral fins.
It travels along Japan in June.
6-8月June to August
食用肉質は淡いピンク色で、マグロにしては白い。
やわらかいため刺身には不向きであるとされたが、最近では脂ののったものを刺身にすることもあり、すし種にも使われる。
また、加熱しても身がかたくならないので照り焼き、ステーキに向く。
熱を通すと肉身は白くなり、風味も鶏肉のようになるので、「シーチキン」の名称で油漬けの缶詰めに加工される。
サラダ、サンドイッチ、洋風の総菜に使われることが多い。
一部は生節に加工され、缶詰は欧米に輸出されている。
EdibleThe flesh is pale pink in colour, which is lighter for tunas.
It was not used for sashimi due to the soft texture.
The flesh doesn't harden even if boiled. It is good grilled with sweet soy sauce, or cooked as steak.
The meat turns white with heat, and the flavor becomes like chicken's. It is canned in oil with the name of sea chicken.
The canned meat is used for salads, sandwitches.
Canns are exported to Europe and America.
健康促進/薬用-Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000)
502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009)
Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
10255魚介類-魚類-まぐろ類びんなが46911171.821.626.00.6490.7(0.2)(0.2)4.7(0)-0.2-1.3384409413100.90.50.050.01127110400-0470.7000(0)0.130.1021.026.00.942.840.311.210.1


アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表
食品番号 分類 食品名 水分 アミノ酸組成によるタンパク質 タンパク質 イソロイシン ロイシン リジン 含硫アミノ酸 芳香族アミノ酸 トレオニン(スレオニン) トリプトファン バリン ヒスチジン アルギニン アラニン アスパラギン酸 グルタミン酸 グリシン プロリン セリン アミノ酸合計 アンモニア
メチオニン シスチン 合計 フェニルアラニン チロシン 合計
( ----------- g ----------- ) ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- )
10255 魚介類-魚類-まぐろ類 びんなが 71.8 21.6 26.0 1200 2000 2300 750 290 1000 1000 910 1900 1300 320 1400 1600 1500 1500 2400 3400 1200 890 1100 25000 350