大分類 | 植物 | Kingdom | Plant |
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種名 | Thymus X citriodorus | Species | Thymus X citriodorus |
学名(一般名) | Thymus X citriodorus[Lemon thyme、れもんたいむ、レモンタイム] | Latin Name(General Name) | Thymus X citriodorus[Lemon thyme] |
科名 | シソ科 | Family | Lamiaceae |
原産/分布 | - | Origin | - |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | ハーブの一種 [全体、葉、頭花、オイル]芳香、充血緩和、弛緩性のハーブで、強いレモンの香りがする。 乾燥させた葉はポットポプリ、ハーブピローに入れる。 オイルは他のタイムオイルよりも刺激が少ないとされ、アロマセラピーで喘息ほか呼吸器疾患、特に小児に使用される。 | Summary | a herb [part used:whole, leaves, flower head, oil]an aromatic, decongestant, relaxing herb with a strong lemon smell. The leaves are dried and added in potpourri, herb pillows. The oil is less stimulative than other thyme oil and used in aromatherapy for asthma, respiratory diseases, and especially infants. |
旬 | - | - | |
食用 | 葉は香りの良い料理の香味料、特に魚、家禽類の詰め物、野菜料理に使用する。 | Edible | The leaves are used to flavor especially fish, stuffed poultry, vegetable dishes. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |