大分類植物KingdomPlant
種名Thymus caespititiusSpeciesThymus caespititius
学名(一般名)Thymus caespititius、Thymus azoricus[Azores thyme、あぞれす・たいむ、アゾレス・タイム]Latin Name(General Name)Thymus caespititius,Thymus azoricus[Azores thyme]
科名シソ科FamilyLamiaceae
原産/分布-Origin-
日本伝来-Introduction into Japan-
概説ハーブの一種
[葉]芳香性のハーブで、シトラス・パインの香りがする。
ハンモック形の小低木で耐寒性-15度。
高さ15cm、広がり45cm。
花柄は直立し、細くわずかに粘着性のある葉は長さ約6mmで、樹脂性の香りがする。
春の終わりから夏にピンク、ライラック色、または白の小さな房状の花がもつれるように密生して咲く。
アゾレス、スペイン北東部、ポルトガルの乾燥した石混じりの斜面や涸れ谷にみられる。
Summarya herb
[part used:leaves]an aromatic herb with the smell similar to sytrus pine.
a low shrub with cold tolerance until minus 15 degree.
It grows to 15cm in hight, to 45cm in width.
The flower stem is erect, the slender leaves are 6mm long, slightly sticky and have an aroma of resin.
It bears small tufted flowers various in colour from pink, lilac, to white, which bloom densely in the end of spring to autumn.
It is found on dry, graveled slopes or in dry valleys in Azores, North Eastern Spain, or Portugal.
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食用Thymus X citriodorusレモン・タイムの代替物として料理、カスタードの香味料に使用する。EdibleThmusX citriodorus is used for cooking in place of lemon tyme, to flavor custard cream.
健康促進/薬用-Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997)Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし