大分類植物KingdomPlant
種名Thymus vulgarisSpeciesThymus vulgaris
学名(一般名)Thymus vulgaris[Garden thyme、Common thyme、Thyme、たいむ、タイム、たちじゃこう、タチジャコウ、たちじゃこうそう、タチジャコウソウ、きだちひゃくりこう、キダチヒャクリコウ]Latin Name(General Name)Thymus vulgaris[Garden thyme,Common thyme,Thyme]
科名シソ科FamilyLamiaceae
原産/分布北西アジア、地中海沿岸OriginIt is native to North Western Asia, coasts of the Mediterranean Sea.
日本伝来明治時代Introduction into Japanthe Meiji era
概説変種は100種以上ある。
蜂はタイムの香りをとても好み、香りをかぎつけるとまっしぐらに飛んで行く習性を利用してハチミツの採取に使われる。
ハーブの一種
[全体、葉、頭花、オイル]芳香、加温、収斂性のハーブで、タイムの香りがする。
乾燥させた葉はポットポプリ、蛾除けのにおい袋に入れる。
チモールはハミガキ粉、口内清浄剤、リウマチの局所薬の重要な成分である。
多年草の葉
乾燥の他、生でも使われる。さわやかな香りと辛味をもつ。
SummaryThere are more than 100 varieties.
Bees like the smell of thyme very much. Honey is collected by using its nature to make a beeline to honey at the waft.
a herb
[part used:whole, leaves, flower head, oil]an aromatic, warming, astringent herb with a smell of thyme.
The dried leaves are put in potpourri, sachets of moth repellent.
Thymol is an important component used in tooth paste, mouth wash, medication for rhumatism.
The leaves are used both dried and raw, with refreshing smell and hot taste.
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食用[香辛料]若葉を利用。チモール、カルバクロールなどを含む。お茶にすると発汗を促す作用がある。
タイムはブーケ・ガルニの主成分で、フランスの伝統料理には欠かせないものである。
スープ、マリネ(特にオリーブ)、詰め物、キャセロール、野菜料理(特にマッシュルームとズッキーニ)の香味料に使用する。
ゆっくりと火を通す方が香りが保たれる。
肉や魚の臭みを消すのに用いられる。
煮込み料理にブーケガルニ(ハーブを束ねたもの)として加え、香りを移す。
EdibleThe young leaves are used as spice. They contain thymol, carvacrol. The tea made from it promotes sweating.
Thyme is the main ingredient of bouchet garni, indespensable for traditional French cuisines.
It is used to flavor soups, marinee (especially olive), stuffings, casserol, vegetable dishes (especially mushrooms and zucchini).
The smell is retained better when heated slowly taking times.
It is used to remove the smells of meat or fish.
Thyme is mixed in bouchet garni and used to flavor stews,
健康促進/薬用発汗作用。[香辛料]痙攣防止、殺菌、消化促進
鎮咳作用、アレルギー抑制、抗菌・殺菌作用、利尿促進、消化促進、去痰作用
去痰、消化管機能改善、鎮咳作用があり、強い殺菌、抗真菌効果がある。
から咳、百日咳、気管支炎、気管支カタル、喘息、喉頭炎、消化不良、胃炎、下痢、小児の夜尿症に内服する。
妊娠中に使用してはならない。
外用薬として扁桃炎、歯周病、リウマチ、関節炎、真菌感染症に有効。
喘息にはLobelia inflata、Rphedraマオウ属と、百日咳にはホーハウンド、Prunus serotina、Drimia maritimaと合わせて使用する。
オイルはアロマセラピーで痛み、疲労、憂鬱、上気道感染症、皮膚、頭皮疾患に使用される。
妊娠中に使用してはならない。
オイルは皮膚、粘膜に炎症とアレルギーを起こすことがある。
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要作用:
発汗作用

作用・香辛料:
痙攣防止
消化促進
鎮咳作用
アレルギー抑制
抗菌・殺菌作用
利尿促進
去痰作用
消化管機能改善
強い殺菌、抗真菌効果がある。

内服:
から咳
百日咳
気管支炎
気管支カタル
喘息
喉頭炎
消化不良
胃炎
下痢
小児の夜尿症

妊娠中に使用してはならない。

外用薬:
扁桃炎
歯周病
リウマチ
関節炎
真菌感染症

喘息にはLobelia inflata、Rphedraマオウ属と、百日咳にはホーハウンド、Prunus serotina、Drimia maritimaと合わせて使用する。

アロマセラピー(オイル):
痛み
疲労
憂鬱
上気道感染症
皮膚
頭皮疾患

妊娠中に使用してはならない。

オイルは皮膚、粘膜に炎症とアレルギーを起こすことがある。
Summary of Health CareAction:
Sudorific action

Action, spice:
Convulsive prevention
Digestive promotion
Antitussive action
Allergic suppression
Antibacterial, bactericidal action
Diuretic promotion
Expectorant action
Improvement of gastrointestinal function
Has strong sterilization and anti-fungal effect

Oral administration:
Unproductive cough
Pertussis
Bronchitis
Bronchial catarrh
Asthma
Laryngitis
Dyspepsia
Gastritis
Diarrhea
Nocturnal enuresis in children

Shall not be used during pregnancy

External medicine:
Tonsillitis
Periodontal disease
Rheumatism
Arthritis
Fungal infection

Used for asthma with Lobelia inflata, Rphedra, and used for pertussis with Prunus serotina, Drimia maritima

Aromatherapy(oil):
Pain
Fatigue
Depression
Upper respiratory infection
Skin
Scalp disease

Shall not be used during pregnancy

The oil may cause inflammation and allergy on skin or mucosa
一般文献白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009)
Wiliam, Medicines form the Earth,McGraw-Hill Book Company,(New York)、(1978)
難波恒雄,原色和漢薬図鑑(上、下),保育者、大阪(1980)
五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009)
Literature-
加工品緑茶のど飴((株)扇雀飴本舗,〒542-0066大阪市中央区瓦屋町2-5-2,http://www.senjakuame.co.jp/candy/ryokucya.htm)
とっておきのハーブ&塩のど飴(ほしや製菓(株)〒461-0022,名古屋市日東区東大曽根24-2,http://www.hoshiya-seika.com/uresuji-ame.html)
Monk's Swiss Herb Candy((株)エイム,神戸市中央区磯上通4-2-5,http://www.eim.co.jp)
龍角散ののど飴((株)龍角散,〒101-0031東京都千代田区東神田2-5-12龍角散本社ビル,http://www.ryukakusan.co.jp/seihin/nodo/nodo14.html)
Processed Food-

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文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
17071香辛料類タイム14503429.8-6.5(3.2)(0)5.2--71.8--69.8-8.713980170030085110.02.00.576.67----(0)0980098082(0)-----0.090.693.44.5-00--00


アミノ酸成分表 登録データなし