大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Tilapia zillii | Species | Tilapia zillii |
学名(一般名) | Tilapia zillii[readbelly tilapia、Zill's tilapia、じるてぃらぴあ、ジルティラピア] | Latin Name(General Name) | Tilapia zillii[readbelly tilapia,Zill's tilapia] |
科名 | カワスズメ科 | Family | Cichlidae |
原産/分布 | 原産地はアフリカ大陸赤道以北からパレスティナ地方。 アフリカ内陸部の湖沼、河川流域。 | Origin | It is originally found in the Africa north to the equator till Palestine region. It is found in inland lakes, marshes, river basins in Africa. |
日本伝来 | 日本へは1962年に導入された。 | Introduction into Japan | It was introduced into Japan in 1962. |
概説 | 鹿児島県で養殖された。 現在、鹿児島県で自然繁殖している。 | Summary | It was farmed in Kagoshima. Today it is found propagated naturally in Kagoshima. |
旬 | - | - | |
食用 | 重要な食用魚。 | Edible | An important edible fish |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |