大分類 | 海藻 | Kingdom | Algae |
---|---|---|---|
種名 | Tinocladia crassa (Suringar) Kylin | Species | Tinocladia crassa (Suringar) Kylin |
学名(一般名) | Tinocladia crassa (Suringar) Kylin[ふともずく、フトモズク、太水雲] | Latin Name(General Name) | Tinocladia crassa (Suringar) Kylin |
科名 | ナガマツモ科 | Family | Chordariaceae |
原産/分布 | 日本各地の静かな内湾の砂がかぶるような岩の上に生育する。 | Origin | It grows on sand-covered rocks in quiet inner bays all over Japan. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | モズクより相当に太く、枝分かれは少ない。 春に採取して塩漬けで保存し、酢で和えて食用にする。 やわらかい。 | Edible | It is thicker than mozuku and with few branches. It is harvested in spring, salted for preservation, and eaten dressed with vinegar. soft in texture |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |