大分類 | 植物 | Kingdom | Plant |
種名 | Torreya nucifera | Species | Torreya nucifera |
学名(一般名) | Torreya nucifera[Japanese torreya seeds、かや、カヤ、榧] | Latin Name(General Name) | Torreya nucifera[Japanese torreya seeds] |
科名 | イチイ科 | Family | Taxaceae |
原産/分布 | - | Origin | - |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 東北地方に自生する高木の種子で、救荒食品として利用した。 | Summary | It is native to Tohoku, high ever green tree whose seeds were used to rescue food. |
旬 | - | | - |
食用 | [実]煎って食べる。かや油。みそ汁の具。 | Edible | [part used:fruits]roasted and eaten. The oil is squeezed from the seeds. |
健康促進/薬用 | 漢方では天日乾燥した種子を榧子(ひじつ)と呼んで、十二指腸虫の駆除薬とする。 血行障害の改善、肩こりや冷え性の症状をやわらげる。 | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | 漢方: 天日乾燥した種子を榧子(ひじつ)と呼んで、十二指腸虫の駆除薬とする。 血行障害の改善 肩こりや冷え性の症状をやわらげる。 | Summary of Health Care | Chinese medicine: The seeds dried in the sun are called Hijitsu, and are used as a removal medicine of hookworm Improvement of hematogenous disorder Relieves the symptoms of stiff neck and sensitivity to cold |
一般文献 | オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009) 五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |