大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Trachurus japonicus | Species | Trachurus japonicus |
学名(一般名) | Trachurus japonicus[Japanese horse mackerel、japanese jack mackerel、まあじ、マアジ、真鯵] | Latin Name(General Name) | Trachurus japonicus[Japanese horse mackerel,japanese jack mackerel] |
科名 | アジ科 | Family | Carangidae |
原産/分布 | 日本各地の沿岸と東シナ海、朝鮮半島沿岸に分布する。 日本中部以南の沿岸、伊豆諸島付近に分布。 | Origin | It is found in the coasts of all over Japan, East China Sea, the KoreanPeninsula. It is found in the coasts south to the Central Japan, and near Izu islands. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 全長約40cm。 日本近海だけで約20種類が存在する。 非常に身近かつ美味な魚で味がよいということがそのまま「アジ」という名につながったといわれている。 あじは地方によって別の呼び名があり、和歌山ではトツカワ、中国・四国地方ではゼンゴなどと呼ばれる事もある。 あじの料理のひとつの「たたき」は沖に出た漁師が獲れたての魚をたたいて食べたことからついたのだとか。 また、たたきの1種である「なめろう」の語源は、皿を舐め回すくらい美味だったからともいわれている。 マアジには、体色が黒っぽく、体高が低くてスマートな回遊性の「クロアジ」と、体色が黄色っぽく、体高が高い定着性の「キアジ」がある。 漁獲量はクロアジのほうが多いが、キアジのほうが脂のりもよく、味も香りもよいので市場価値は高い。 回遊性のものは春から夏にかけて北上し、秋から冬にかけて南下する。 | Summary | It grows to 40cm in length. There are about 20 species found near Japan. The fish is called ''aji'' in Japan which is a homophone meaning taste. That the fish is very common and tasty is believed to be the name origin. The fish has different names according to the regions. It is called ''totsukawa'' in Wakayama, ''zengo''in Chugoku Shikoku regions. One of the cuisines of aji is ''tataki''(beaten aji), which is told to be started by a fisher on boat. There is a dish similar to tataki, ''namero''(licking ) got the name because it was so tasty. Trachurus japonicus is divided into two types. One is a migratory ''kuroaji'' darker, slender, smaller in hight and the other is ''kiaji''sedentary, yellowish, larger in hight. The catch voume of kuroaji is bigger. Kiaji is fattier, better in taste and flavor, so traded with higher price. A migratory one travels toward north from spring to summer, toward south from autumn to winter. |
旬 | 5-7月 | May to July | |
食用 | 刺身やたたきで利用されるが、生臭さを消すために薬味が多く使われる。 フライ、干物、塩焼き、天ぷらなどでも賞味される。 小さな豆アジの南蛮漬け。 愛媛県の佐田岬と大分県佐賀関の関崎のあいだにある約14kmの豊予海峡は、太平洋の黒潮と瀬戸内海の潮流が出会う別名「速吸瀬戸」といわれる早瀬で、ここで獲れるマアジは、余分な脂が付かず身も引きしまっているので、超高級魚とされる。 佐賀関町に水揚げされたものは「関アジ」のブランド名がつけられる。 江戸期の荒井白石にの「東雅」に「アヂ」とは味也。其の味の美をいふなり」という説が紹介されている。つまり、「味」のよさがそのまま「アジ」となった。 目が澄んでいてエラににごりのないものが新鮮。 身が張って、背は青光り、腹は黄金色でツヤがあるものがよい。 ゼイゴと呼ばれる、あじ特有のトゲのようなウロコが尾のつけ根まで続いている。 アレルギー体質の人は、じんましんが出ることもあるため注意が必要です。 アジは刺身がいちばんです。 新鮮な20cm前後のあじは皮つきこそ美味。 ゼイゴだけをすき取り、3枚におろして、3切れほどに切っていただきます。 残った頭と骨はカルシウムが豊富なので捨てずにもう1品つくりましょう。 骨はしょうがじょうゆに浸してカラリと揚げれば骨せんべいに、頭はみそ汁のダシとして利用できます。 ゼイゴ取りとは皮つきで刺身にするときはゼイゴを取る。 尾から包丁を入れ、前後に包丁を動かしてすき取る。 皮引きはたたきにするときは頭から尾に向けて皮をむく。 アジの干物は日本の朝食の定番。 干すことにより脂が甘味を増す。表面にツヤがあり、透き通ったものを選ぶとよい。酒の肴にも最高。 | Edible | It is eaten as sashimi, tataki (broiled sashimi) with a lot of condiments which remove fish smells. It is eaten deep-fried, dried, grilled with salt, as tempura. The fish in small size is cooked as nanbanduke (roasted or deep-fried and marinated in a spicy sauce). Hoyo straight is about 14km long, found between Sada cape of Ehime and Sekisaki of Ooita. It is a strait where the Black current of the Pacific Ocean and the current of Seto inland Sea meet, and it is called ''Hayasuino seto''. Trachurus japonicus caught in this area has a firm body with no redundant fat, is regarded as the best in quality. Trachurus japonicus caught at Seki machi Saga is branded as ''Sekiaji''. Hakuseki Arai of the Edo period writes in ''Toga'' (ethymology book), that the fish name (agi) is a homonym of taste(agi). Fresh fish have clear eyes and gills. Choose fish with firm body, bright blue back, golden belly. It has spiny scales specific to carangidae running in a line laterally to the tail(zeigo). The fish sometimes causes rash to allergic people. The best way to taste this fish is sashimi. Trachurus japonicus of 20cm in length is palatable as sashimi with the skin on. Trachurus japonicus is cut into filet, slicing off the zeigo. The head and bones are good supplier of calcium. The bones are soaked in soy sauce with ginger juice and deep-fried. The head is used to make broth. The zeigo is sliced off by a knife which is inserted at the tail base. The filet for tataki is skinned. Skinning is done by pulling the head toward the tail. Dried agi is indespensable for Japanese breakfast. Drying makes the fat sweeter. It is a good nibble for drinks. |
健康促進/薬用 | コレステロール低下、動脈硬化予防、肩こり・頭痛緩和、DHA、EPA | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) 三浦理代監修、からだよく効く 食べもの大辞典、池田書店(2009) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり |
食品番号 | 分類 | 食品名 | エネルギー | エネルギー | 水分 | たんぱく質 | 脂質 | 炭水化物 | 有機酸 | 灰 分 | 無機質(ミネラル) | ビタミン |
食塩相当量 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
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利用可能炭水化物 | 食物繊維総量 | 糖アルコール | 炭水化物 | ナトリウム | カリウム | カルシウム | マグネシウム | リン | 鉄 | 亜鉛 | 銅 | マンガン | ヨウ素 | セレン | クロム | モリブデン | ビタミンA | D | ビタミンE | K | B1 | B2 | ナイアシン | ナイアシン当量 | B6 | B12 | 葉酸 | パントテン酸 | ビオチン | C | |||||||||||||||||||||||||
アミノ酸組成によるたんぱく質 | たんぱく質 | トリアシルグリセロール当量 | コレステロール | 脂質 | 利用可能炭水化物(単糖当量) | 利用可能炭水化物(質量計) | 差引き法による利用可能炭水化物 | レチノール | αカロテン | βカロテン | βクリプトキサンチン | βカロテン当量 | レチナール活性当量 | αトコフェロール | βトコフェロール | γトコフェロール | δトコフェロール | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
kJ | kcal | g | g | g | g | mg | g | g | g | g | g | g | g | g | g | mg | mg | mg | mg | mg | mg | mg | mg | mg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | mg | mg | mg | mg | μg | mg | mg | mg | mg | mg | μg | μg | mg | μg | mg | g | ||||
10003 | 魚介類-魚類-あじ類 | まあじ | 皮つき、生 | 471 | 112 | 75.1 | 16.8 | 19.7 | 3.5 | 68 | 4.5 | (0.1) | (0.1) | 3.3 | (0) | - | 0.1 | - | 1.3 | 130 | 360 | 66 | 34 | 230 | 0.6 | 1.1 | 0.07 | 0.01 | 20 | 46 | 1 | 0 | 7 | 0 | 0 | 0 | 0 | 7 | 8.9 | 0.6 | 0 | 0 | 0 | Tr | 0.13 | 0.13 | 5.5 | 9.2 | 0.30 | 7.1 | 5 | 0.41 | 3.3 | Tr | 0.3 |
10004 | 魚介類-魚類-あじ類 | まあじ | 皮つき、水煮 | 574 | 136 | 70.3 | (18.6) | 22.4 | 4.6 | 81 | 5.9 | (0.1) | (0.1) | 5.1 | (0) | - | 0.1 | - | 1.3 | 130 | 350 | 80 | 36 | 250 | 0.7 | 1.3 | 0.07 | 0.01 | 14 | 64 | Tr | 0 | 8 | 0 | 0 | 0 | 0 | 8 | 11.0 | 0.3 | 0 | 0 | 0 | Tr | 0.13 | 0.12 | 5.3 | (9.5) | 0.25 | 5.9 | 5 | 0.38 | 5.2 | 0 | 0.3 |
10005 | 魚介類-魚類-あじ類 | まあじ | 皮つき、焼き | 661 | 157 | 65.3 | (21.5) | 25.9 | 5.1 | 94 | 6.4 | (0.1) | (0.1) | 6.3 | (0) | - | 0.1 | - | 1.8 | 180 | 470 | 100 | 44 | 320 | 0.8 | 1.5 | 0.08 | 0.01 | 27 | 78 | 2 | 0 | 8 | 0 | 0 | 0 | 0 | 8 | 12.0 | 0.7 | 0 | 0 | 0 | Tr | 0.15 | 0.15 | 6.8 | (12.0) | 0.27 | 7.1 | 5 | 0.47 | 5.3 | 0 | 0.4 |
10006 | 魚介類-魚類-あじ類 | まあじ | 開き干し、生 | 628 | 150 | 68.4 | (16.8) | 20.2 | 6.7 | 73 | 8.8 | (0.1) | (0.1) | 5.6 | (0) | - | 0.1 | - | 2.5 | 670 | 310 | 36 | 27 | 220 | 0.8 | 0.7 | 0.09 | 0.01 | 24 | 50 | 0 | 0 | Tr | (0) | Tr | (0) | (Tr) | (Tr) | 3 | 0.7 | 0 | Tr | 0 | (0) | 0.10 | 0.15 | 3.7 | (7.6) | 0.31 | 6.3 | 6 | 0.81 | 4.5 | (0) | 1.7 |
10007 | 魚介類-魚類-あじ類 | まあじ | 開き干し、焼き | 813 | 194 | 60.0 | (20.5) | 24.6 | 9.2 | 96 | 12.3 | (0.1) | (0.1) | 7.3 | (0) | - | 0.1 | - | 3.0 | 770 | 350 | 57 | 38 | 270 | 0.9 | 0.9 | 0.10 | 0.01 | - | - | - | - | Tr | (0) | Tr | (0) | (Tr) | (Tr) | 2.6 | 1.0 | 0 | Tr | 0 | (0) | 0.12 | 0.14 | 4.7 | (9.4) | 0.32 | 8.5 | 6 | 0.75 | - | (0) | 2.0 |
10389 | 魚介類-魚類-あじ類 | まあじ | 皮なし、生 | 454 | 108 | 75.6 | 16.5 | 19.7 | 3.0 | 56 | 4.1 | (0.2) | (0.2) | 3.7 | (0) | - | 0.2 | - | 1.2 | 110 | 360 | 12 | 31 | 220 | 0.9 | 0.6 | 0.09 | 0.01 | 20 | 42 | 0 | (0) | 7 | (0) | (0) | (0) | (0) | 7 | 7.9 | 0.9 | 0 | 0 | 0 | (Tr) | 0.14 | 0.20 | 6.4 | 10.0 | 0.41 | 9.8 | 9 | 0.53 | 4.7 | Tr | 0.3 |
10390 | 魚介類-魚類-あじ類 | まあじ | 皮つき、フライ | 1126 | 270 | 52.3 | 16.6 | 20.1 | 17.0 | 80 | 18.2 | 8.5 | 7.8 | 12.7 | - | - | 7.9 | - | 1.4 | 160 | 330 | 100 | 35 | 250 | 0.8 | 1.2 | 0.08 | 0.11 | - | - | - | - | 16 | 0 | 0 | 1 | 1 | 16 | 7 | 3.4 | Tr | 5.9 | 0.1 | 23 | 0.12 | 0.15 | 4.6 | 8.2 | 0.15 | 7.5 | 10 | 0.53 | - | 0 | 0.4 |
10391 | 魚介類-魚類-あじ類 | まあじ | 小型、骨付き、生 | 479 | 114 | 73.4 | 15.1 | 17.8 | 3.7 | 130 | 5.0 | (0.1) | (0.1) | 5.0 | (0) | - | 0.1 | - | 2.9 | 120 | 330 | 780 | 43 | 570 | 1.1 | 1.2 | 0.07 | 0.05 | 41 | 52 | 2 | (0) | 33 | (0) | (0) | (0) | (0) | 33 | 5.1 | 0.9 | 0 | 0 | 0 | - | 0.19 | 0.17 | 4.6 | 7.9 | 0.26 | 5.6 | 11 | 0.47 | 4.4 | 1 | 0.3 |
10392 | 魚介類-魚類-あじ類 | まあじ | 小型、骨付き、から揚げ | 1119 | 268 | 50.3 | 19.5 | 24.0 | 16.8 | 140 | 18.6 | 4.4 | 4.0 | 9.8 | - | - | 3.5 | - | 3.6 | 140 | 420 | 900 | 54 | 700 | 0.9 | 1.5 | 0.09 | 0.08 | 30 | 53 | 1 | (0) | 39 | (0) | (0) | (0) | (0) | 39 | 4.8 | 4.0 | 0 | 5.2 | 0.1 | - | 0.19 | 0.21 | 5.5 | 9.7 | 0.16 | 6.7 | 12 | 0.55 | 6.3 | 0 | 0.3 |
アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表 | ||||||||||||||||||||||||||||
食品番号 | 分類 | 食品名 | 水分 | アミノ酸組成によるタンパク質 | タンパク質 | イソロイシン | ロイシン | リジン | 含硫アミノ酸 | 芳香族アミノ酸 | トレオニン(スレオニン) | トリプトファン | バリン | ヒスチジン | アルギニン | アラニン | アスパラギン酸 | グルタミン酸 | グリシン | プロリン | セリン | アミノ酸合計 | アンモニア | |||||
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メチオニン | シスチン | 合計 | フェニルアラニン | チロシン | 合計 | |||||||||||||||||||||||
( ----------- g ----------- ) | ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- ) | |||||||||||||||||||||||||||
10003 | 魚介類-魚類-あじ類 | まあじ | 皮つき、生 | 75.1 | 16.8 | 19.7 | 870 | 1500 | 1800 | 580 | 210 | 790 | 790 | 690 | 1500 | 960 | 230 | 990 | 790 | 1200 | 1200 | 2000 | 2800 | 1100 | 770 | 890 | 20000 | 280 |
10004 | 魚介類-魚類-あじ類 | まあじ | 皮つき、水煮 | 70.3 | (19.1) | 22.4 | (990) | (1700) | (2000) | (660) | (240) | (900) | (890) | (790) | (1700) | (1100) | (260) | (1100) | (890) | (1400) | (1400) | (2200) | (3200) | (1200) | (870) | (1000) | (22000) | (320) |
10005 | 魚介類-魚類-あじ類 | まあじ | 皮つき、焼き | 65.3 | (22.0) | 25.9 | (1100) | (2000) | (2300) | (770) | (270) | (1000) | (1000) | (910) | (1900) | (1300) | (300) | (1300) | (1000) | (1600) | (1600) | (2600) | (3700) | (1400) | (1000) | (1200) | (26000) | (360) |
10006 | 魚介類-魚類-あじ類 | まあじ | 開き干し、生 | 68.4 | (17.2) | 20.2 | (890) | (1600) | (1800) | (600) | (210) | (810) | (800) | (710) | (1500) | (980) | (230) | (1000) | (800) | (1300) | (1300) | (2000) | (2900) | (1100) | (790) | (910) | (20000) | (280) |
10007 | 魚介類-魚類-あじ類 | まあじ | 開き干し、焼き | 60.0 | (20.9) | 24.6 | (1100) | (1900) | (2200) | (730) | (260) | (990) | (980) | (870) | (1800) | (1200) | (280) | (1200) | (980) | (1500) | (1500) | (2400) | (3500) | (1400) | (960) | (1100) | (24000) | (350) |
10389 | 魚介類-魚類-あじ類 | まあじ | 皮なし、生 | 75.6 | 16.5 | 19.7 | 900 | 1500 | 1800 | 600 | 210 | 810 | 790 | 710 | 1500 | 950 | 230 | 1000 | 810 | 1200 | 1200 | 1900 | 2800 | 920 | 680 | 860 | 19000 | 270 |
10390 | 魚介類-魚類-あじ類 | まあじ | 皮つき、フライ | 52.3 | (16.6) | 20.1 | 880 | 1500 | 1600 | 570 | 230 | 800 | 800 | 650 | 1400 | 920 | 220 | 980 | 640 | 1200 | 1200 | 1900 | 3200 | 1000 | 880 | 930 | 19000 | 320 |
10391 | 魚介類-魚類-あじ類 | まあじ | 小型、骨付き、生 | 73.4 | (15.1) | 17.8 | 780 | 1300 | 1500 | 520 | 180 | 710 | 720 | 600 | 1300 | 840 | 200 | 890 | 610 | 1100 | 1200 | 1700 | 2500 | 1100 | 740 | 800 | 18000 | 280 |
10392 | 魚介類-魚類-あじ類 | まあじ | 小型、骨付き、から揚げ | 50.3 | 19.5 | 24.0 | 1000 | 1700 | 2000 | 680 | 250 | 930 | 930 | 770 | 1700 | 1100 | 260 | 1100 | 790 | 1400 | 1400 | 2200 | 3400 | 1400 | 1000 | 1000 | 23000 | 350 |