大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Trachurus murphyi | Species | Trachurus murphyi |
学名(一般名) | Trachurus murphyi[Chilean jack mackerel、ちりまあじ、チリマアジ] | Latin Name(General Name) | Trachurus murphyi[Chilean jack mackerel] |
科名 | アジ科 | Family | Carangidae |
原産/分布 | 南米のペルーからチリにかけての沿岸から、西はニュージーランドにかけて分布。 | Origin | It is distributed in the coasts of Peru to Chile, and New Zealand. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 南米では主に魚粉の材料に利用しているが、缶詰や生鮮魚としても賞味されている。 日本へは干物や練り製品の原料として輸入される。 | Edible | In South America, it is mainly used as ingredient for fish powder. It is also eaten canned or fresh. It is imported in Japan to make himono (dried) or fish paste products. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |