大分類 | 植物 | Kingdom | Plant |
種名 | Trachyspermum ammi | Species | Trachyspermum ammi |
学名(一般名) | Trachyspermum ammi、Trachyspermum copticum、Ammi copticum、Carum copticum[Ajowan、Ajwain、あじょわん、アジョワン] | Latin Name(General Name) | Trachyspermum ammi,Trachyspermum copticum,Ammi copticum,Carum copticum[Ajowan,Ajwain] |
科名 | セリ科 | Family | Apiaceae |
原産/分布 | - | Origin | - |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | ハーブの一種 [種子、オイル]苦い芳香、加温性のハーブで、タイムに似た香りがする。 種子のエキスは咳止め薬とエポキシ誘導体に使用される。 非耐寒性の一年生で、高さ30から90cm、広がり30から45cm。茎には基部から枝があり、細かく分かれた羽状の葉をもつ。 外側に綿毛の生えた小さな白い花が夏、長い柄の繖形花序に咲く。後にごく小さな卵形、2cm程の刺激性の香りがする実がなる、 アジアの湿地帯にみられる。 | Summary | a herb [part used:seeds, oil]a bitter, aromatic, warming herb with a smell similar to thyme. The seeds extract is used in cough drops, epoxy derivatives. an annual tender herb which grows to 30 - 90 cm tall, 30 - 45 cm wide. The stem is ramificated at the base, and the leaves are pinnate. It bears small white flowers with fuzz in umbels. The flowers turn to small oval-shaped seeds of 2 cm with pungent smell. It is found on wetlands in Asia. |
旬 | - | | - |
食用 | 種子は香りの良い料理の香味料に使用し、カレー、豆料理、パン(naan、pakora、paratha)ペストリーに加える(特にインド、イラン、アフガニスタン)。 西洋料理のタイムの代替物には適さない。 | Edible | The seeds are used to flavor curry, bean dishes, breads(naan, pakora, paratha), pastry (especially in India, Iran, Afghanistan). It cannot be replaced for thyme. |
健康促進/薬用 | 強壮、利尿、去痰作用があり、鎮痙、消化管機能改善、発汗促進、強殺菌効果がある。 風邪、咳、インフルエンザ、喘息、下痢、コレラ、消化不良、ガス、浮腫、関節炎、リウマチに内服する。 外用薬として膣のおり物、リウマチに有効。 主としてヒンズー教アーユルヴェーダで呼吸器系、消化管系の充血緩和剤に使用される。 | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | 作用: 強壮 利尿 去痰作用
効果: 鎮痙 消化管機能改善 発汗促進 強殺菌効果
内服: 風邪 咳 インフルエンザ 喘息 下痢 コレラ 消化不良 ガス 浮腫 関節炎 リウマチ
外用薬: 膣のおり物 リウマチ
ヒンズー教アーユルヴェーダ: 呼吸器系、消化管系の充血緩和剤 | Summary of Health Care | Action: Tonic Diuretic Expectorant action
Effect: Spasmolysis Improvement of gastrointestinal function Perspiration promotion Strong bactericidal effect
Oral administration: Cold Cough Influenza Asthma Diarrhea cholera Dyspepsia Gas Edema Arthritis Rheumatism
External medicine: Vaginal discharge Rheumatism
Hinduism Ayurveda: Congestive palliatives for respiratory and gastrointestinal system |
一般文献 | デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |