大分類植物KingdomPlant
種名Trachyspermum ammiSpeciesTrachyspermum ammi
学名(一般名)Trachyspermum ammi、Trachyspermum copticum、Ammi copticum、Carum copticum[Ajowan、Ajwain、あじょわん、アジョワン]Latin Name(General Name)Trachyspermum ammi,Trachyspermum copticum,Ammi copticum,Carum copticum[Ajowan,Ajwain]
科名セリ科FamilyApiaceae
原産/分布-Origin-
日本伝来-Introduction into Japan-
概説ハーブの一種
[種子、オイル]苦い芳香、加温性のハーブで、タイムに似た香りがする。
種子のエキスは咳止め薬とエポキシ誘導体に使用される。
非耐寒性の一年生で、高さ30から90cm、広がり30から45cm。茎には基部から枝があり、細かく分かれた羽状の葉をもつ。
外側に綿毛の生えた小さな白い花が夏、長い柄の繖形花序に咲く。後にごく小さな卵形、2cm程の刺激性の香りがする実がなる、
アジアの湿地帯にみられる。
Summarya herb
[part used:seeds, oil]a bitter, aromatic, warming herb with a smell similar to thyme.
The seeds extract is used in cough drops, epoxy derivatives.
an annual tender herb which grows to 30 - 90 cm tall, 30 - 45 cm wide.
The stem is ramificated at the base, and the leaves are pinnate.
It bears small white flowers with fuzz in umbels. The flowers turn to small oval-shaped seeds of 2 cm with pungent smell.
It is found on wetlands in Asia.
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食用種子は香りの良い料理の香味料に使用し、カレー、豆料理、パン(naan、pakora、paratha)ペストリーに加える(特にインド、イラン、アフガニスタン)。
西洋料理のタイムの代替物には適さない。
EdibleThe seeds are used to flavor curry, bean dishes, breads(naan, pakora, paratha), pastry (especially in India, Iran, Afghanistan).
It cannot be replaced for thyme.
健康促進/薬用強壮、利尿、去痰作用があり、鎮痙、消化管機能改善、発汗促進、強殺菌効果がある。
風邪、咳、インフルエンザ、喘息、下痢、コレラ、消化不良、ガス、浮腫、関節炎、リウマチに内服する。
外用薬として膣のおり物、リウマチに有効。
主としてヒンズー教アーユルヴェーダで呼吸器系、消化管系の充血緩和剤に使用される。
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要作用:
強壮
利尿
去痰作用

効果:
鎮痙
消化管機能改善
発汗促進
強殺菌効果

内服:
風邪

インフルエンザ
喘息
下痢
コレラ
消化不良
ガス
浮腫
関節炎
リウマチ

外用薬:
膣のおり物
リウマチ

ヒンズー教アーユルヴェーダ:
呼吸器系、消化管系の充血緩和剤
Summary of Health CareAction:
Tonic
Diuretic
Expectorant action

Effect:
Spasmolysis
Improvement of gastrointestinal function
Perspiration promotion
Strong bactericidal effect

Oral administration:
Cold
Cough
Influenza
Asthma
Diarrhea
cholera
Dyspepsia
Gas
Edema
Arthritis
Rheumatism

External medicine:
Vaginal discharge
Rheumatism

Hinduism Ayurveda:
Congestive palliatives for respiratory and gastrointestinal system
一般文献デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997)Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし