大分類 | 植物 | Kingdom | Plant |
種名 | Trapa japonica | Species | Trapa japonica |
学名(一般名) | Trapa japonica[Water chestnuts、ひし、ヒシ、菱、比之] | Latin Name(General Name) | Trapa japonica[Water chestnuts] |
科名 | ヒシ科 | Family | Trapaceae |
原産/分布 | ヨーロッパから東アジア | Origin | It is found in Europe to East Asia. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 日本各地の湖沼に生える水草で、菱形で2本か4本のとげがある種子を食用とする。 沼や池に自生する水草。 | Summary | It is an aquatic plant living in lakes or marshes. The seed is rhombic with two or four spines |
旬 | - | | - |
食用 | [実]実を蒸して食べる。ビタミンB1、カルシウム、葉酸が豊富(健康維持)。 シャリっとした食感と甘さがある。 熟して殻がかたくなった黒紫色のものを収穫する。 殻のまま塩ゆでし、中の白い胚乳部分を食べる。 | Edible | [part used:fruit]The fruit is eaten boiled. It is rich in vitamin B1, calcium, folic acid. It is crunchy and sweet. It is harvested when the hull turns hard and blackish purple. The fruit with the shell on is boiled with salt. The white endosperm inside the shell is the part eaten. |
健康促進/薬用 | 健康維持 | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | 健康維持 | Summary of Health Care | Health maintenance |
一般文献 | 廣野卓、食の万葉集、中公新書、1452(1998) 白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009) オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009) 猪俣慶子監修、かしこく選ぶ・おいしく食べる 野菜まるごと事典、成美堂出版(2012) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |