大分類 | 動物(ウニ類) | Kingdom | Animal(Echinoderm) |
種名 | Tripneustes gratilla | Species | Tripneustes gratilla |
学名(一般名) | Tripneustes gratilla[white spined sea urchin、しらひげうに、シラヒゲウニ、白髭海胆] | Latin Name(General Name) | Tripneustes gratilla[white spined sea urchin] |
科名 | ラッパウニ科 | Family | Toxopneustidae |
原産/分布 | - | Origin | - |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 多い年には2000tもの水揚げがある。 | Summary | The annual catch volume reaches 2000t at most. |
旬 | - | | - |
食用 | 産卵期は11-12月。食用ウニの種類は少ない沖縄では、最も重要なウニである。 | Edible | The spawning ocurrs in November to December. It is the most important urchin available in Okinawa where there are few edible urchins. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |