大分類 | 植物 | Kingdom | Plant |
種名 | Tropaeolum majus L. | Species | Tropaeolum majus L. |
学名(一般名) | Tropaeolum majus L.[Nasturtium、なすたちうむ、ナスタチウム、きんれんか、キンレンカ、金蓮花] Tropaeolum majus[Garden nasturtium、Indian cress、なすたちゅーむ、ナスタチューム] | Latin Name(General Name) | Tropaeolum majus L.[Nasturtium] Tropaeolum majus[Garden nasturtium,Indian cress] |
科名 | ノウゼンハレン科 キンレンカ科 | Family | Tropaeolaceae |
原産/分布 | ペルー原産 | Origin | It is native to Peru. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | オレンジや黄色が印象的な花。 ハーブの一種 [全体、葉、花、種子]苦い収斂、強壮性のハーブ。 Urtica dioicaスティンギング・ネットル、Buxus sempervirensボックス、Quercus roburオークと混合してヘアローションにする。 | Summary | The flowers are brilliant orange or yellow. a herb [part used:whole, leaves, flowers, seeds]a bitter, astringent, tonic herb The plant is mixed with Urtica dioica(stinging nettle), Buxus sempervirens (box), Quercus robur (oak) to make hair lotion. |
旬 | - | | - |
食用 | 花も葉も食べられる。 ぴりっとした辛味が特徴。 クレソンのような香りがある。 「食用」として販売されているものを利用する 葉、花、花の蕾、蜜腺はサラダにして食べる。 刻んだ葉を加えるとソフトチーズ、卵料理にコショウに似た香りがつく。 花はキンレンカ・ヴィネガーにする。 未熟な種子のピクルスはケイパーの代替物になる。 | Edible | The flowers and leaves are edible. It has a peppery taste. It has a flavor similar to watercress. Plants grown for edible purposes are to be used. The leaves, flowers, flower buds, honey glands are eaten as salad. The chopped leaves add a peppery flavor to soft cheese or egg dishes. The flowers are put in vinegar to make a dressing. The unripe pickled seeds can be replaced by capers. |
健康促進/薬用 | 抗酸化作用、貧血予防 利尿、去痰作用があり、細菌、真菌感染を防ぐ効果がある。 生殖泌尿器、呼吸器感染症、壊血病、皮膚、頭髪の痛みに内服する。 外用薬として禿頭、軽い傷、皮膚の発疹に有効である。 | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | 作用: 抗酸化作用 貧血予防 利尿 去痰作用
効果: 細菌、真菌感染を防ぐ効果
内服: 生殖泌尿器、呼吸器感染症 壊血病 皮膚 頭髪の痛み
外用薬: 禿頭 軽い傷 皮膚の発疹 | Summary of Health Care | Action: Antioxidant action Prevention of anemia Diuretic Expectorant action
Effect: Preventive effect of bacterial and fungal infections
Oral administration: Genitourinary, respiratory tract infection Scurvy Skin
External medicine: Baldness Slight wounds Skin rash |
一般文献 | 五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |