大分類 | 海藻 | Kingdom | Algae |
---|---|---|---|
種名 | Undaria peterseniana | Species | Undaria peterseniana |
学名(一般名) | Undaria peterseniana[あおわかめ、アオワカメ、青若布] | Latin Name(General Name) | Undaria peterseniana |
科名 | チガイソ科 | Family | Alariaceae |
原産/分布 | 千葉県以西に分布。 | Origin | It is found in the sea west to Chiba. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 暖海性。 まん中に茎がなく葉に切れ込みもない。 ワカメの代用品。 生産量は少ない。 | Summary | It prefers warm seas. It has no stipes in the middle and the blades has no notches. It is a substitute of wakame. The catch volume is small. |
旬 | - | - | |
食用 | ワカメの代用品として食される。 乾燥させると著しく収縮するので本種の乾燥品を水にもどすときはワカメより少量にする。 | Edible | It is eaten in place of sea weeds. It contracts remarkably when dried. When soaked in water, better to calculate how it increases in bulk. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |