大分類 | 海藻 | Kingdom | Algae |
---|---|---|---|
種名 | Undaria undarioides | Species | Undaria undarioides |
学名(一般名) | Undaria undarioides[ひろめ、ヒロメ、広布] | Latin Name(General Name) | Undaria undarioides |
科名 | チガイソ科 | Family | Alariaceae |
原産/分布 | 太平洋岸中部と南部に分布。 千葉県以西に分布。 | Origin | It is found in coasts of the Pacific Ocean, from the middle and the southern Honsyu. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 葉に切れ込みがなくうちわ形。 生産量は少なく、食用として普及していない。 | Summary | The leaf has no teeth, round-fan shaped. The production amount is small, not popular for edible use. |
旬 | - | - | |
食用 | ワカメの代用品として食する。 酢の物や味噌汁に適する。 | Edible | It is eaten in place of wakame. It is good eaten as sunomono (boiled and dressed with vinegar), or boiled in miso soup. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |