大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Verasper moseri | Species | Verasper moseri |
学名(一般名) | Verasper moseri[barfin flounder、まつかわ、マツカワ、松皮] | Latin Name(General Name) | Verasper moseri[barfin flounder] |
科名 | カレイ科 | Family | Pleuronectidae |
原産/分布 | 茨城県以北の太平洋岸、日本海北部、オホーツク海南部、千島列島沿岸に分布する。 | Origin | It is found in the Pacific coasts north to Ibaraki, Southern Okhotsk, thecoasts of Chishima islands. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | 11-2月 | November to February | |
食用 | 夏から秋にかけて次第に接岸し、11-1月に岸近くの浅海城で産卵する。 旬は冬、ホシガレイとともに高級とされる。 乱獲で資源は減少している。 刺身、すし種としてカレイ類中最上とされ、「夏座敷とカレイは緑側がいい」といわれるように縁側は珍重される。煮付け、フライにしても美味。 | Edible | It gets close to coasts in summer to autumn and spawns in shallow waters from November to January. The best season is winter. It is regarded high in quality as well as Verasper variegatus. It is overfished. It is regarded best as sushi ingredient among flounders. Engawa (flounder's edge) is prized. It is also eaten boiled in soy sauce, or deep-fried. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |