大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Verasper variegatus | Species | Verasper variegatus |
学名(一般名) | Verasper variegatus[spotted halibut、ほしがれい、ホシガレイ、星鰈] | Latin Name(General Name) | Verasper variegatus[spotted halibut] |
科名 | カレイ科 | Family | Pleuronectidae |
原産/分布 | 本州中部以南、朝鮮半島西岸、渤海、黄海に分布し、大陸棚上の砂泥底に生息。 南日本、朝鮮半島西岸、東シナ海北部に分布。 | Origin | It is found in Japan south to the Central Honsyu, the West coast of Korean Peninsula, Bohai, and the Yellow Sea. The habitat is muddy sand bottoms on the Continental shelf. It ranges in South Japan, the West coast of Korean Peninsula, and the Northern part of East China Sea. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 全長約60cm。 漁獲量が少なくカレイの中でも高級。 秋から冬にかえて南下し、春には北上するという季節的な回遊をする。 | Summary | It grows to 60cm in length. The catch amount is small, traded with high prices compared other flounders. It is a seasonal migrator, moving southward in autumn to winter, northward in spring. |
旬 | - | - | |
食用 | 冬から春の刺身が好まれ、煮付けも美味。 養殖、種苗放流が行われている。 | Edible | It is preferred eaten raw as sashimi in winter to spring. It is tasty when boiled in soy sauce. It is farmed, raised fry are released into the sea. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |