大分類 | 植物 | Kingdom | Plant |
種名 | Veronica officinalis | Species | Veronica officinalis |
学名(一般名) | Veronica officinalis[Common speedwell、Heath speedwell、Fluellen、すぴーどうぇる、スピードウェル] | Latin Name(General Name) | Veronica officinalis[Common speedwell,Heath speedwell,Fluellen] |
科名 | ゴマノハグサ科 | Family | Scrophulariaceae |
原産/分布 | - | Origin | - |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | ハーブの一種 [全体]苦い収斂、変質性のハーブで、乾燥すると茶に似た香りがする。 「コモン・スピードウェル」、「スピードウェル」の英名をもつ植物は数種類あるので、薬用に使用する際には注意深く見分ける必要がある。 herba Veronica majorisの名で中世ヨーロッパでは一般的な治療用ハーブであった。 1690年に300ページに及ぶ取り決め(ヨウヘニス・フランクスによるPolchresta Herba Veronica)が結ばれる原因となる。 19世紀には主として茶の代替物として使用され、フランスではthe d'Europe(テ・デュロップ)で知られた。 現代のハーバリストからは時代遅れとみなされている。 英名「スピードウェル(グッド・バイ)は摘みとると花冠がすぐに落ちてしまうことから付いた。 | Summary | a herb [part used:whole]a bitter, astringent, deforming herb. It gets a smell of tea when dried. The names ''common speedwell'' and ''speedwell'' are applied to several different species, for medicinal purposes care should be taken to identify the correct plant. Veronica officinalis was a popular healing herb in Europe during the Middle Ages, under the name herba Veronica majoris. In 1690 it was the subject of a 300 page treatise, Polchresta Herba Vernoica by Johannes Francus. By the 19th century, it was used mostly as a tea substitute, known in France as the d'Europe. It is regarded as obsolete by herbalists today. The common name ''speedwell''(gooddbye) refers to the rapid fall of the corollas if the flower spikes are picked. |
旬 | - | | - |
食用 | 乾燥させた葉を茶に混ぜても良い。 | Edible | The leaves are good dried and mixed with tea. |
健康促進/薬用 | 弱利尿、去痰作用がある。 以前は気管支炎、関節炎、リウマチ、皮膚疾患、消化管機能不全に内服し、外用には軽い傷に使用した。 | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | 作用: 弱利尿 去痰作用
以前は気管支炎、関節炎、リウマチ、皮膚疾患、消化管機能不全に内服し、外用には軽い傷に使用した。 | Summary of Health Care | Action: Mild diuresis Expectorant action
Previously used for bronchitis, arthritis, rheumatism, skin diseases and gastrointestinal dysfunction as internal medicine, and for minor wounds as external medicine |
一般文献 | デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |