大分類植物KingdomPlant
種名Vicia fabaSpeciesVicia faba
学名(一般名)Vicia faba[broad bean、fava bean、そらまめ、ソラマメ、そら豆、蚕豆、空豆、なつまめ、ナツマメ、夏豆]Latin Name(General Name)Vicia faba[broad bean,fava bean]
科名マメ科FamilyFabaceae
原産/分布北アフリカ、栽培の歴史は4000年前で、カスピ海周辺。
大粒種は北アフリカ、小粒種は中央アジアを原産とする説が有力。
アフリカからカスピ海沿岸
OriginIt is native to North Africa. The cultivation began 4000 years ago around Caspian Sea.
Varieties with larger seeds are believed to have come from North Africa, and those with smaller seeds are from Central Asia.
日本伝来日本へは中央アジアから中国を経て伝わったという。時期については、諸説あり、初めて記録に登場するのは江戸時代。Introduction into JapanIt arrived in Japan from the Central Asia through China. There are various views about when to arrive. It was first in Edo period that the plant was found recorded.
概説若いそらまめの実(豆類)を野菜として利用するもの。
[品種]一寸ソラマメ、讃岐ナガサヤ、房州早生、ファーベ
さやが空に向かってつくので「空豆」と牡蠣、実の形が蚕のまゆに似ている事から「蚕豆」とも書く。
サヤが上向きにつくことから「ソラマメ」。
野菜として食べる緑色がきれいな豆は未熟のもので、完熟豆な煮豆などの加工品となる。
初姫(実が赤い品種、ホクホクしておいしい)。
SummaryYoung broad beans are used as vegetables.
[cultivars]Issun soramame, Sanuki Nagasaya, Fave
Green beans eaten as a vegetable are unripe. Fully ripe beans are boiled into processed foods.
Hatsu hime is a species with red beans, flaky and palatable.
4-6月April to June
食用[実]たんぱく質、糖質、ビタミンB1,B2,C、カリウム、鉄。
さやから出すと早く味が落ちるのでなるべく早く調理する。
ポリ袋に入れて冷蔵庫の野菜室へ。固ゆでしてラップに包んで冷凍。
さやの緑色が濃く、張りとツヤがあるもの。
外から見てマメの形がはっきりわかり、粒の大きさが揃っているものが良品。
中のワタがいっぱい詰まっているほど弾力があり新鮮。
サヤの背スジが茶色いものは避ける。
塩ゆでするかさやごと焼いて食べる。
サラダ、炒め物、煮物、ポタージュ、グラタン等。
Edible[part used:fruit]It contains protain, carbohydrate, vitamin B1, B2, C, potassium, iron.
It loses flavor soon once out of the pod, better to cook as soon as possible.
It is to be kept in a plastic bag and placed in a fridge. It can be preserved frozen after hard-boiled and wrapped with a clingfilm.
Choose the pods of dark green colour, glossy and firm on the surface.
Tips to choose the beans in good quality:See if the forms of beans are clearly visible from outside of the pods and the size of the beans is uniformly large.
The white part inside the pod is thicker as fresher.
The pods with brown strings are better to avoid. Beans are eaten boiled with salt or grilled with its pod on.
It is used in salads, stir-fried, ground into potage, gratin.
健康促進/薬用便秘改善、動脈硬化予防、糖尿病予防、利尿促進、ガン抑制、皮膚・粘膜の保護
疲労回復、貧血予防、便秘解消
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要便秘改善
動脈硬化予防
糖尿病予防
利尿促進
ガン抑制
皮膚・粘膜の保護
Summary of Health CareConstipation improvement
Prevention of atherosclerosis
Prevention of diabetes
Diuretic promotion
Inhibition of cancer
Protection of skin and mucous membranes
一般文献高嶋四郎ら,原色日本野菜図鑑、保育者(1964)
白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009)
オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009)
五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
猪俣慶子監修、かしこく選ぶ・おいしく食べる 野菜まるごと事典、成美堂出版(2012)
三浦理代監修、からだよく効く 食べもの大辞典、池田書店(2009)
Literature-
加工品黒糖そら豆(日本産,(有)イケワキ食品,鹿児島市宮之浦町750-60,)
粉ふき黒糖そら豆(合資会社豆福商店,名古屋市西区新道2-14-10,http://www.mamefuku.co.jp/)
Processed Food-

Vicia_faba(MukiSoramame_1)_PR.jpg


Vicia_faba(Soramame_1)_PR.jpg





文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
04019豆類そらまめ全粒、乾136832313.320.526.01.3(0)2.037.634.352.89.3-55.9-2.8111001001204405.74.61.20-031260(0)0505Tr(0)0.705.00.1130.500.202.56.20.41(0)2600.4813.0Tr0
04020豆類そらまめフライビーンズ18204364.0(19.0)24.7(19.6)-20.8--38.414.9-46.4-4.169071090874407.52.60.77-----(0)---182(0)3.308.40.3380.100.051.0(4.5)0.36(0)1200.26-Tr1.8
04021豆類そらまめおたふく豆100223737.2(6.1)7.90.6(0)1.2--48.75.9-52.2-1.516011054271405.30.80.32-----(0)---Tr(0)(0)0.201.1060.010.010.2(1.3)0.06(0)300.14-Tr0.4
04022豆類そらまめふき豆106525134.5(7.4)9.61.1(0)1.6--50.74.5-52.5-1.832011039201502.70.90.38-----(0)---Tr(0)(0)0.301.4030.020.010.2(1.6)0.07(0)360.20-Tr0.8
04076豆類そらまめしょうゆ豆73117350.2-9.8(0.5)(0)0.9--27.410.1-37.1-2.046028039381301.91.10.330.43----(0)(0)4(0)4Tr(0)0.401.6090.060.090.72.30.08(0)450.11-01.2
06124野菜類そらまめ未熟豆、生43110272.38.310.90.1(0)0.213.212.115.62.6-15.5-1.1144022362202.31.40.390.210Tr0150(0)2240024020(0)Tr01.30180.300.201.52.90.17(0)1200.466.9230
06125野菜類そらまめ未熟豆、ゆで43510371.3(7.8)10.5(0.1)(0)0.2(13.7)(12.5)15.74.0-16.9-1.1439022382302.11.90.330.38----(0)0210021018(0)Tr01.20190.220.181.2(2.5)0.13(0)1200.39-180


アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表
食品番号 分類 食品名 水分 アミノ酸組成によるタンパク質 タンパク質 イソロイシン ロイシン リジン 含硫アミノ酸 芳香族アミノ酸 トレオニン(スレオニン) トリプトファン バリン ヒスチジン アルギニン アラニン アスパラギン酸 グルタミン酸 グリシン プロリン セリン アミノ酸合計 アンモニア
メチオニン シスチン 合計 フェニルアラニン チロシン 合計
( ----------- g ----------- ) ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- )
04019 豆類 そらまめ 全粒、乾 13.3 20.5 26.0 1000 1800 1600 180 310 500 1100 770 1800 990 220 1200 680 2400 1000 2800 4100 1100 1100 1400 24000 480
04020 豆類 そらまめ フライビーンズ 4.0 (19.0) 24.7 (940) (1700) (1500) (170) (290) (470) (990) (700) (1700) (870) (210) (1100) (640) (2300) (980) (2600) (3900) (1000) (1000) (1100) (22000) -
04021 豆類 そらまめ おたふく豆 37.2 (6.1) 7.9 (300) (550) (490) (55) (94) (150) (320) (230) (540) (280) (67) (350) (200) (730) (310) (830) (1200) (320) (320) (370) (7100) -
04022 豆類 そらまめ ふき豆 34.5 (7.4) 9.6 (360) (670) (600) (67) (110) (180) (390) (270) (660) (340) (81) (420) (250) (890) (380) (1000) (1500) (390) (390) (450) (8600) -
06124 野菜類 そらまめ 未熟豆、生 72.3 8.3 10.9 400 720 660 74 120 190 490 300 790 370 83 460 270 1000 460 1100 1700 400 410 530 9600 220
06125 野菜類 そらまめ 未熟豆、ゆで 71.3 (7.8) 10.5 (370) (690) (630) (71) (110) (180) (470) (280) (750) (330) (79) (430) (260) (990) (440) (1100) (1600) (380) (390) (460) (9100) -