大分類植物KingdomPlant
種名Vigna angularisSpeciesVigna angularis
学名(一般名)Vigna angularis (Willd.) Ohwi & H. Ohashi[azuki bean、adzuki bean、あずき、アズキ、小豆、しょうず、ショウズ]Latin Name(General Name)Vigna angularis (Willd.) Ohwi & H. Ohashi[azuki bean,adzuki bean]
科名マメ科FamilyFabaceae
原産/分布アジア原産
中国または東アジアといわれる
OriginIt is probably originated in Asia.
China or East Asia
日本伝来古事記に記載されている。縄文時代に日本へ伝来。
3から8世紀頃に渡来したという。
Introduction into JapanIt is found written in ''Kojiki''(records of Ancient matters). It was introduced in Japan in Jyomon era.
It is believed to have arrive between the third to the 8th century.
概説主に北海道、東北で栽培されているが、自給できず相当量輸入されている。
あずきの美しい赤色は魔力を持っていると考えられ、魔除け、汚れ払い等に多く用いられた。
現在ではあずきはめでたい日の食べ物とされることが多い。
[種類]普通小豆、大納言、白小豆
[品種]エリモショウズ、アカネ大納言、丹波大納言、ホッカイシロショウズ、きたほたるなど。
SummaryIt is mainly cultivated in Hokaido, Tohoku.The yield is not enough to cover the domestic demand and a lot is imported.
The red colour of azuki beans was believe to posess a magical power and used as an amulet, or to purify.
Today azuki beans are often eaten on auspicious occasions.
[speices]common azuki (tyunagon), dainagon, shiroazuki (white)
[cultivars]erimo, akane dainagon, tanba dainagon, hokkai shiro shozu(azuki), Kitahotaru.
通年All year round
食用赤飯、あん、甘納豆
保存:多湿を避け、冷暗所へ。
EdibleIt is cooked with rice (seki han), made into bean paste, ama natto(candied).
[how to preserve]It is kept at a dry, dark, cool place.
健康促進/薬用ビタミンB群が多く疲労回復に効果あり。ビタミンB1は脚気の特効薬。食物繊維が多く便秘解消によい。ミネラルも多い。人に潜在的に不足していると思われる成分が満遍なく含まれるとされる。
腎臓病、心臓病を含む浮腫(むくみ)や尿量調節に効果があるとされる。
便秘改善、ガン抑制、糖尿病予防、利尿促進、むくみ防止、貧血改善、体力増強、解毒作用、動脈硬化予防
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要ビタミンB群が多く疲労回復に効果あり。
ビタミンB1は脚気の特効薬。
食物繊維が多く便秘解消によい。
ミネラルも多い。
人に潜在的に不足していると思われる成分が満遍なく含まれるとされる。

効果:
腎臓病、心臓病を含む浮腫(むくみ)や尿量調節に効果があるとされる。

疲労回復
便秘改善
ガン抑制
糖尿病予防
利尿促進
むくみ防止
貧血改善
体力増強
解毒作用
動脈硬化予防
Summary of Health CareContains a lot of vitamin B and effective in relieving fatigue
Vitamin B1 is a specific medicine of beriberi
Contains much dietary fiber and good for constipation
Also contains much minerals
Is said to contain components fully that are thought to be potentially insufficient for humans

Effect:
Is said to be effective on edema and urinary volume control including kidney disease and heart disease

Recovery from fatigue
Constipation improvement
Inhibition of cancer
Prevention of diabetes
Diuretic promotion
Prevention of edema
Anemia improvement
Stamina enhancement
Detoxification
Prevention of atherosclerosis
一般文献池部誠、野菜探検隊世界を歩く、文芸春秋(1986)
芳本信子、新しい視点生きた知識食べ物じてん、学建書院(2005)
オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009)
五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
三浦理代監修、からだよく効く 食べもの大辞典、池田書店(2009)
Literature-
加工品-Processed Food-

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文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
04001豆類あずき全粒、乾127930414.217.820.80.802.046.542.337.724.8-59.61.23.411300701303505.52.40.681.09012210(0)28191(0)0.10.23.011.080.460.162.26.20.40(0)1301.029.620
04002豆類あずき全粒、ゆで51212263.97.48.6(0.3)(0)0.818.216.514.912.1-25.60.31.014302743951.60.90.300.440Tr190(0)Tr4Tr4Tr(0)0.10.11.34.230.150.040.52.20.11(0)230.433.3Tr0
04003豆類あずきゆで小豆缶詰86020245.33.64.40.2(0)0.447.744.946.83.4-49.2-0.7901601336801.30.40.120.28----(0)---0(0)(0)000.82.040.020.040.31.10.05(0)130.14-Tr0.2
04004豆類あずきあん、こし生あん62414762.08.59.8(0.3)(0)0.626.023.622.06.8-27.1-0.53607330852.81.10.230.74Tr1159(0)---0(0)(0)001.43.870.020.050.11.80(0)20.072.5Tr0
04005豆類あずきあん、さらしあん、(乾燥あん)14133357.820.223.5(0.4)(0)1.052.447.743.826.8-66.8-1.01117058832107.22.30.401.332113150(0)---(0)(0)(0)0.103.43.950.010.030.85.10.03(0)20.107.2TrTr
04006豆類あずきあん、つぶし練りあん101423939.34.95.60.300.654.751.649.45.7-54.0-0.5561601923731.50.70.200.400Tr149(0)0000(0)(0)0.1Tr0.91.960.020.030.11.10.03080.181.7Tr0.1
04101豆類あずきあん、こし練りあん、(並あん)1022239(35.0)(4.9)(5.6)(0.1)(0)(0.3)(60.4)(56.8)(63.6)(3.9)-(58.8)-(0.3)(2)(35)(42)(17)(49)(1.6)(0.6)(0.14)(0.42)00(1)(34)(0)0000(0)(0)00(0.8)(2.2)(4)(0.01)(0.03)(0.1)(1.1)0(0)(1)(0.04)(1.4)00
04102豆類あずきあん、こし練りあん、(中割りあん)1059248(33.2)(4.4)(5.1)(0.1)(0)(0.3)(63.0)(59.3)(65.5)(3.5)-(61.1)-(0.3)(2)(32)(38)(16)(44)(1.5)(0.6)(0.12)(0.38)00(1)(31)(0)0000(0)(0)00(0.7)(2.0)(4)(0.01)(0.03)(0.1)(1.0)0(0)(1)(0.04)(1.3)00
04103豆類あずきあん、こし練りあん、(もなかあん)1185277(25.7)(4.4)(5.1)(0.1)(0)(0.3)(70.9)(66.9)(73.0)(3.5)-(68.6)-(0.3)(2)(32)(38)(16)(44)(1.5)(0.6)(0.12)(0.38)00(1)(31)(0)0000(0)(0)00(0.7)(2.0)(4)(0.01)(0.03)(0.1)(1.0)0(0)(1)(0.04)(1.3)00


アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表
食品番号 分類 食品名 水分 アミノ酸組成によるタンパク質 タンパク質 イソロイシン ロイシン リジン 含硫アミノ酸 芳香族アミノ酸 トレオニン(スレオニン) トリプトファン バリン ヒスチジン アルギニン アラニン アスパラギン酸 グルタミン酸 グリシン プロリン セリン アミノ酸合計 アンモニア
メチオニン シスチン 合計 フェニルアラニン チロシン 合計
( ----------- g ----------- ) ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- )
04001 豆類 あずき 全粒、乾 14.2 17.8 20.8 920 1700 1600 310 280 600 1200 610 1800 830 240 1100 700 1400 880 2500 3500 810 900 1200 21000 390
04002 豆類 あずき 全粒、ゆで 63.9 7.4 8.6 380 700 670 130 110 240 520 260 780 340 100 470 290 580 370 1000 1500 340 380 510 8600 160
04003 豆類 あずき ゆで小豆缶詰 45.3 3.6 4.4 180 350 320 66 43 110 250 120 380 170 46 230 140 280 180 490 710 170 190 250 4200 75
04004 豆類 あずき あん、こし生あん 62.0 8.5 9.8 450 850 740 150 100 250 620 290 910 380 100 530 320 650 410 1200 1600 360 450 610 9800 170
04005 豆類 あずき あん、さらしあん、(乾燥あん) 7.8 20.2 23.5 1200 2100 1700 350 370 720 1500 760 2200 960 260 1400 780 1400 1000 2800 3500 930 1100 1500 24000 440
04006 豆類 あずき あん、つぶし練りあん 39.3 4.9 5.6 250 470 420 90 58 150 340 160 500 230 59 300 190 370 240 670 950 220 260 350 5600 110
04101 豆類 あずき あん、こし練りあん、(並あん) 35.0 (4.9) 5.6 (260) (490) (420) (86) (57) (140) (350) (170) (520) (220) (60) (300) (190) (370) (230) (670) (940) (210) (260) (350) (5600) (98)
04102 豆類 あずき あん、こし練りあん、(中割りあん) 33.2 (4.4) 5.1 (230) (440) (390) (78) (52) (130) (320) (150) (470) (200) (55) (280) (170) (340) (210) (600) (860) (190) (230) (320) (5100) (89)
04103 豆類 あずき あん、こし練りあん、(もなかあん) 25.7 (4.4) 5.1 (230) (440) (380) (78) (52) (130) (320) (150) (470) (200) (54) (280) (170) (340) (210) (600) (860) (190) (230) (320) (5100) (88)