大分類 | 植物 | Kingdom | Plant |
種名 | Vigna unguiculata | Species | Vigna unguiculata |
学名(一般名) | Vigna unguiculata[cowpea、ささげ、ササゲ、大角豆、豇豆] Vigna sinensis[cowpea、ささげ、ササゲ、豆工豆] | Latin Name(General Name) | Vigna unguiculata[cowpea] Vigna sinensis[cowpea] |
科名 | マメ科 | Family | Fabaceae |
原産/分布 | 原産地については諸説がある。 南米説(リンネ、1763)、西ドイツ説(Jacquin)、東洋説(マルテンステンス、19世紀)、アフリカ、地中海沿岸、アジア南部(モーゼ,1920)。 | Origin | There are several thories about its origin. |
日本伝来 | 「日本書紀」(720)にササゲの名称がある。「延喜式」(927)に生産工程が記されている。「本草和名」(918)、「倭名類聚抄」(923-930)にも記載あり。 平安時代に「大角豆」と記録がある。 | Introduction into Japan | The name ''sasage'' is found in ''Nihon syoki'' (the Chronicles of Japan) written in 720. In ''Engishiki'' (a Japanese book about laws and customs) completed in 927, how to produce is written. The descriptions about the plant are found in ''Honzo wamyo'' (a herbal book) of 918 and ''Wamyo ruijyusyo'' written in 923-930. The record that this was called as ''sasage'' in Heian period is found. |
概説 | 種子は、黒、赤茶、白などの色があり、一般的な赤色の種子はアズキと似るが、へその周りに丸く目があるのが特徴。 赤飯に使って解毒を促す。 アフリカ原産、マメ科の1年草。あずきと似ていますが別の品種で、主に関東以南で栽培されています。 | Summary | The seeds are black, reddish brown, white. Reddish brown seeds look like azuki, except that they have round marks on their hilum. It is cooked with rice for it has a detoxicating effect. It is native to Africa, an annual plant of Fabaceae family. It is mainly cultivated in the regions south to Kanto. |
旬 | 通年 | | All year round |
食用 | 完熟した種子を食べるタイプと、若いさやを野菜として食べるタイプがある。 保存:多湿を避け、冷暗所へ。 煮ても皮が破れにくいという特性からあずきの代わりに赤飯に用いられます。 | Edible | Cowpea is devided into two types. One is cultivated for ripe seeds to eat, the other is for young pods to eat as a vegtable. It is preserved at a dry, dark and cool place. It is cooked with rice in place of azuki whose peel breaks when boiled. |
健康促進/薬用 | 便秘改善、糖尿病予防、ガン抑制、動脈硬化予防、脳機能維持改善、貧血改善、皮膚・粘膜の保護、解毒作用、利尿作用 | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | 便秘改善 糖尿病予防 ガン抑制 動脈硬化予防 脳機能維持改善 貧血改善 皮膚・粘膜の保護 | Summary of Health Care | Constipation improvement Prevention of diabetes Inhibition of cancer Prevention of atherosclerosis Maintainance and improvement of cerebral function Anemia improvement Protection of skin and mucous membranes |
一般文献 | 高嶋四郎編著、歳時記京の伝統野菜と旬野菜、トンボ出版(2003) 板木利隆監修、からだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009) 五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) 三浦理代監修、からだよく効く 食べもの大辞典、池田書店(2009) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |