概説 | ワインの原料。 [品種]巨峰、甲斐路、山ぶどう、デラウェア、ピオーネ、ナイアガラ、ゴルビー、ネオ・マスカット、レディフィンガー、マニキュアフィンガー、スチューベン、レッドグローブ、ヒムロット、ロザリオビアンコ 世界で最も生産量の多い果物。 日本ではほとんど生食されるが、ヨーロッパでは大部分が加工用になり、ジュース、葡萄酒、レーズンとして利用されている。 アントシアニンを含む。巨峰(黒皮系、大粒種、果汁の大里甘さで人気)、デラウェイ(国内で最も多い小粒のブドウ、甘味が強い、春にハウス栽培ものから夏まで長期間出回る)、ピオーネ(巨峰とカノンホールマスカットの交配種、大粒のブドウ、甘味が強い)、マスカット・オブ・アレキサンドリア(本来のマスカットで「ぶどうの女王」と呼ばれる高級品、生食、ワイン、レーズンに使われる)、ネオ・マスカット(マスカットと日本の甲州三尺のハイブリッド、糖度は20-23度と甘い)、ジャイン・マスカット(岡山で作られている、種なし、糖度は20度と甘い、マスカットの香りが高い)、オリエンタルスター(日本で作出したアメリカ種とヨーロッパ種の交配種、糖度は19度と高い)、甲斐路(フレームトーケーとネオ・マスカットをかけあわせた品種、「赤いマスカット」という山梨の特産、やや細長い粒、甘く香り高い)、藤稔(ピオーネと井川682を交雑した、粒が22-30gになる紫色素系)、紅伊豆(鮮紅色の大粒、果汁が多く甘い品種、皮が薄く実もやわらか)、マスカット・ベーリーA(日本のベーリーと、マスカットハンブルグの交配種、甘く濃厚で赤ワインの原料にも使われる。種なし)、ナイアガラ(アメリカ産、緑系、風味がよい、多汁、ワインにも利用、果皮が赤いレッドナイアガラもある)、ピッテロビアンコ(粒が細長い、レディー・フィンガーともいう、イタリア原産、皮ごと食べられる、さわやかな甘さ)、スイートスカーレット(カリフォルニアで開発された新品種、皮ごと食べられる、種なし、赤色ブドウ)、スチューベン(約10gの小粒、果皮が紫黒色、アメリカで作出された、糖度は20-22度と甘い)、ロザリオビアンコ(山梨県甲府市で作ったマスカット・オブ・アレキサンドリアとロザキの交配種、粒長く皮ごと食べられる)、ゴルビー(赤色で果肉が引きしまった大粒の品種、日本で育成された品種)、イタリア・オブ・マスカット(ローマで作られた品種、マスカットらしいグリーンの大粒、香りが強い)、瀬戸ジャイアンツ(「桃太郎ぶどう」ともいう、皮ごと食べられる、甘味が強い、皮にほのかな酸味)、サニールージュ(8月中旬から出回る早生種、酸味が少なく糖度が高い)、ウインク(甲斐路とルーベルマスカットを交配した品種、粒は大きく長めの形、甘味は強いがさっぱりした味)、グリーンシードレス(カリフォルニアで生食用に作出された、種なし、緑色のやや長い粒、皮ごと食べられる)。 巨峰:日本でもっとも生産されている品種。「ぶどうの王様」の異名どおり、果汁が多く甘味も強い。 甲斐路:山梨の特産で、紅色が特徴のマスカット。上品な香りとコクが人気で贈答品にも適している。 ルビーオクヤマ:鮮やかなルビー色をした高級品種のひとつ。皮は薄く果肉は柔らかいので分離が難しい。独特の強い香りと渋味が特徴。 赤嶺:甲斐路の改良品種。さくさくと歯ごたえある果肉と上品な甘さが特徴。 デラウエア:小粒品種の代表格。小粒ながら果汁も多く、糖度も高い。タネがないので食べやすい。 | Summary | Wine ingredient [cultivars]Kyoho, Kaiji, Yamabudo, Delaware, Pione, Niagara, Golby, Neo Muscat, Lady finger, Manicure finger, Stuben, Red glove, Himrod, Rosario Bianco The most produced fruit in the world. Grapes are mostly eaten fresh in Japan, while in Europe most are processed into juice, wine, rasins. Grapes contain anthocyanine. Kyoho (blackish-purple, or almost black, with large fruits, popular for its sweet juice), Delaware (most produced in Japan, with small fruits, very sweet, be on the market from spring (greenhouse grown) to summer), Pione ( a hybrid of Kyoho and Cannon Hall Muscat, with large fruits, very sweet), Muscat of Alexandria (is considered an ancient vine, high in quality, eaten fresh or made into wine, rasins), Neo Muscat (a hybrid of Muscat and Kosyu sanjyaku of Japan, very sweet with the sugar content from 20 -22 degrees), Shine Muscat ( produced in Okayama, with no seeds, sweet with the sugar content of 20 degree, with a strong muscat aroma), Oriental star (a hybrid of American species developed in Japan and European species, with the sugar content of 19 degree), Kaiji (a cross breed of Flame Tokey and Neo Muscat, s specialty of Yamanashi called as ''red muscat'', with oblong fruits, very sweet and aromatic), Fujiminori (a hybrid of Pione and Ikawa 682, with purple fruits that weight 22-30g per each), Beni izu( fruits are bright red, large in size, juicy and sweet, with thin skin and soft in texture), Muscat bery A ( a cross breed of Japanese Berry and Muscat Hamburg, sweet and thick in taste, made into red wine, seedless), Niagara( produced in America, fruits are green, juicy tasty, made into wine. Red Niagara bears red-skinned fruits), Pittero Bianco (the fruits are long, also called Lady Finger, originated in Italy, eatable with its skin on, with refreshing sweetness), Sweet Scarlet ( a new species developped in California, eatable withits skin on, seedless, the fruits are red), Stuben ( the fruits are as small as 20g per each, the skin is purple to black, developped in America, with the sugar content of 20-22degrees), Rosario Bianco ( a cross breed of Muscat of Alexandoria produced in Kofu Yamanashi and Rozaki, with the long fruits eatable with its skin on), Golby (developped in Japan, with big fruits big in size and firm flesh), Italia of Muscat( developped in Rome, with green big fruits typical to Muscat, very aromatic), Seto Giants( also called ''Momotaro Budo'', eatable with its skin on, very sweet, slight acidity in the skin), Sunny Rouge( an early maturing variety which sold on the markets from the mid August, less sour, with high sugar content), Wink ( a hybrid of Kaiji and Rubel Muscat, with large and long fruits, sweet but refreshing), Green Seedless ( developped in California for eating fressh, seedless, with green and long fruits, atable with its skin ), Kyoho:a species most produced in Japan, the nickname is ''a king of grapes'', very juicy and sweet |