大分類植物KingdomPlant
種名Vitis viniferaSpeciesVitis vinifera
学名(一般名)Vitis vinifera[Muscat、Grape vine、ますかっと、マスカット]Latin Name(General Name)Vitis vinifera[Muscat,Grape vine]
科名ブドウ科FamilyVitaceae
原産/分布アジア原産のヨーロッパぶどうと、北アメリカ原産のアメリカぶどうの2系統に大別できるOriginIt can be devided into two types depending on the regions of origins, Asia and North America.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説[品種]ネオ・マスカット、マスカット・ベリーA、マスカット・オブ・アレキサンドリア
ハーブの一種
[葉、茎、実]酸味のある、収斂、冷却性のハーブ。
結晶塩の酒石英または主石酸水素カリウム、は「マーク」で知られるブドウの絞りカスとワイン樽の沈殿物から抽出される。これはベーキングパウダー、緩下剤、ハンダづけの媒溶剤に使用される。
マスカット・オブ・アレキサンドリア:「ぶどうの女王」と呼ばれるマスカットの代表品種。大粒で果汁が多い。芳醇な香りと強い甘味は贈答用としても人気。
ネオ・マスカット:マスカット・オブ・アレキサンドリアと山梨の甲州三尺をかけ合わせた品種。アレキサンドリアを一回り小さくした大きさ。
Summary[cultivars]Neo Muscat, Muscut Berry A, Muscat of Alexandria
a herb
[part used:leaves, stems, fruits]a sour, astringent, coolng herb
Potassium bitartrate or potassium hydrogen tartrate is extracted from grape strained lees and sediments in wine casks. This is used for baking powder, purgative, solvent for soldering.
Muscat of Alexandria:It is called as Queen of grapes, whose fruits are big in size and juicy. It is very popular as a gift for the mellow aroma and sweet taste.
Neo Muscat is a cross breed of Muscat of Alexandria and Kosyu Sansyaku of Yamanashi. The size of fruits is smaller than Alexandria.
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食用湯通しした生の葉、または塩水に漬けて保存してある葉でひき肉、魚、米などを包んで調理する(dolmades、中東料理)。
実は生か軽く調理して食べる。
実はワイン、ヴィネガー、ジュース、ゼリーにする。
乾燥した実は種類により「カラント」、「レイズン」、「スルタナ」の名で知られる。
種子はポリ不飽和オイルが採れ、マヨネーズ、料理、特にフライに適している。
EdibleThe fresh leaves parboiled or preserved salted are used to make dolmades( a cuisine of he Middle East)stuffed with minced meat, fish, rice.
The fruits are eaten raw or lightly cooked.
The fruits are made into wine, vinegar, juice, jelly.
Dried fruits are known as ''currant'', ''raison'' ''sultana''.
Grapeseeds oil is polyunsaturated fatty acid which is extracted from the seeds. The oil is suitable for making mayonaise, deep-fries.
健康促進/薬用ガン抑制、動脈硬化予防、高血圧予防、疲労回復、糖尿病予防、視力維持改善、抗菌・殺菌作用、免疫力強化
利尿、消炎、止血、循環器機能改善、解毒作用がある。
静脈瘤、月経過多、更年期障害、出血、泌尿器疾患、高血圧、高コレステロール、皮膚の発疹、肥満による遅鈍、セリュライトに内服する。
内用外用共に口内、歯肉、喉、眼の炎症に使用する。
実は肝機能不全の治療薬の主成分である。
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要作用:
ガン抑制
動脈硬化予防
高血圧予防
疲労回復
糖尿病予防
視力維持改善
抗菌・殺菌作用
免疫力強化
利尿
消炎
止血
循環器機能改善
解毒作用

内服:
静脈瘤
月経過多
更年期障害
出血
泌尿器疾患
高血圧
高コレステロール
皮膚の発疹
肥満による遅鈍
セリュライト

内用外用:
口内、歯肉、喉、眼の炎症

実は肝機能不全の治療薬の主成分である。
Summary of Health CareAction:
Inhibition of cancer
Prevention of atherosclerosis
Prevention of hypertension
Recovery from fatigue
Prevention of diabetes
Maintenance or improvement of eyesight
Antibacterial, bactericidal action
Enhancement of immunocompetence
Diuretic
Antiphlogistic
Hemostasis
Improvement of cardiology function
Detoxification

Oral administration:
Varicose vein
Menorrhagia
Menopausal disorder
Bleeding
Urological diseases
Hypertension
High cholesterol
Skin rash
Opacity due to obesity
Cellulite

Internal, external use:
Inflammation of mouth, gums, throat, eyes

Seeds are the main component of therapeutic agents for liver dysfunction
一般文献五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997)
三浦理代監修、からだよく効く 食べもの大辞典、池田書店(2009)
Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし