大分類 | 植物 | Kingdom | Plant |
種名 | Wasabia japonica | Species | Wasabia japonica |
学名(一般名) | Wasabia japonica、Eutrema wasabi[Japanese horse-radish、Wasabi、わさび、ワサビ、山葵] | Latin Name(General Name) | Wasabia japonica,Eutrema wasabi[Japanese horse-radish,Wasabi] |
科名 | アブラナ科 | Family | Brassicaceae |
原産/分布 | - | Origin | - |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | ハーブの一種 [根]ツンとする加温性のハーブ。 根は15から24ヶ月たったものを春または秋に掘り上げ、生で使用するか乾燥させたものを粉末にする。 わさびはホースラディッシュ、ラディッシュ、マスタードと同じ科に属し、これらすべてが刺激性のサルファ・グリコシド類をもつ。 | Summary | a herb [part used:roots]a pungent, warming herb The roots are digged up in spring or autumn when they grow 15 to 24 months old. They are used fresh or dried to be powdered. Wasabi belongs to the same family as horse radish, radish, mustard and all these are pungent sulfer glycosides. |
旬 | - | | - |
食用 | 播磨国風土記(715)にわさびが記されており、古くから香辛野菜として利用。 根と茎を食用にした。 日本料理に使用される。 おろした生の根を刺身に添える。 粉末にした根をペースト状にして肉、魚料理の香味料に使用する。 また他の材料と混ぜてクリームソースにする。 | Edible | There is a discription about wasabi in ''Harimakoku Fudoki'' written in 715 which shows that the herb was used as spice from the old times. The root and stem were eaten. It is used in Japanese uisine. The root is ground raw and served with sashimi. The root is powdered , and made into paste to use as spice to meat or fish dishes, or added to other ingredients to make cream sauces. |
健康促進/薬用 | 消化管の刺激作用がある。 魚中毒の解毒剤に内服する。 | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | 作用: 消化管の刺激作用
内服: 魚中毒の解毒剤 | Summary of Health Care | Action: Stimulative effect on digestive tract
Oral administration: Antidote for fish poisoning |
一般文献 | 廣野卓、食の万葉集、中公新書、1452(1998) デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |