大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Zacco temminckii | Species | Zacco temminckii |
学名(一般名) | Zacco temminckii[dark chub、かわむつ、カワムツ、河鯥] | Latin Name(General Name) | Zacco temminckii[dark chub] |
科名 | コイ科 | Family | Cyprinidae |
原産/分布 | 本種は2種、A型Zacco sp.とB型Z. temminckiiがある。 A型は日本固有種で、中部地方以西の本州、四国の瀬戸内海側、九州北部に分布し、河川の中・下流域の淵や砂底、砂泥底に生息する。 B型は、A型の分布域のほかに朝鮮半島西岸にも分布する。 | Origin | This species is devided into two types, type A:Zacco sp. and type B:Zacco temminckii. Type A is endemic to Japan, found in Honsyu west to Chubu, Shikoku on Seto inland side, and North Kyusyu. The habitat is pools, sandy bottoms, sandy mud bottoms in mid and lower regions of rivers. The range of type B extend to West coast |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 唐揚げ、甘露煮。 | Edible | It is deep-fried, candied. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 1 エビ・カニ類、魚類(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |