大分類植物KingdomPlant
種名Zea maysSpeciesZea mays
学名(一般名)Zea mays[Corn、Ornamental maize、Sweet corn、とうもろこし、トウモロコシ、玉蜀黍、なんばんきび、ナンバンキビ、南蛮黍、とうきび、トウキビ、唐黍、やんぐこーん、ヤングコーン、べびーこーん、ベビーコーン]Latin Name(General Name)Zea mays[Corn,Ornamental maize,Sweet corn]
科名イネ科FamilyPoaceae
原産/分布メキシコから南アメリカ北部
紀元前5000年のメキシコ付近の遺跡から種が見つかっている。
OriginThe seeds were discovered from the remains of 5000 B.C. near Mexico.
日本伝来安土・桃山時代にポルトガル人によって長崎に伝えられた。明治時代にアメリカから新品種が導入され、大量に栽培されるようになった。
日本には中国またはポルトガル(諸説あり)から16世紀に移入され、江戸以降に普及した。
明治37(1904)年にアメリカから北海道にゴールデンバンタムという品種が導入されたのが始まり。
Introduction into JapanIt was introduced in Nagasaki by Portuguese in Aduti.Momoyama era. New cultivars were brought from America in the Meiji era which led to mass production.
It was transplanted in Japan by China or Portugal(there are various views about this) in the 16th century, and wide spread after the Edo period.
The first cultivar introduced in Hokkaido from America in 1904 was Golden bantam.
概説[品種]ウッディコーン、バイカラコーン、ベビーコーン、味来、ポップコーン(爆裂種)、ピーターコーン、ハニーバンタム、ホワイトコーン
焼いたり缶詰にしたりするスイート種のほか、でんぷんの製造などに用いるデント種や粉末にするフリント種などがある。
[種類]スイート種、デント種、フリント種、ポップ種、ワキシー種
ハーブの一種
[雌花の柱頭、花柱(トウモロコシの毛、玉蜀黍)、実、種子、オイル]甘い冷却、慰撫性のハーブ。
メイズ(コーン、トウモロコシ)を食用にすることはよく知られている。主な五種類はデント・メイズ(主として白から黄色との実をもつ)、フリント・メイズ(乾燥すると縮み、白、黄色、赤、紫、ブルーブラック、しばしば縞または班入りの実をつける)、ポップコーン(原始的な種類で、ポップコーンのために栽培する)、スイート・コーン(糖分を多く含み、野菜として最も適している)、ワックス・メイズ(澱粉質を多く含み、蠟のような外見を持つ)。
デントとフリント・メイズはオイル、シリアル、粉、家畜の飼料用に広く栽培されている。
ワックス・メイズはタピオカに似た澱粉が採れ、主として東洋で使用される。
薬用ハーブとしてはあまり馴染みがない。
Zea maysトウモロコシの雌花はアラントインとアルカロイドを含み、これはペルーの原住民が抽出して宗教儀式に使用した。
アズテクのハーバルにもこの名がみられ、心臓の熱を払うのに使用したようである。
トウモロコシが北米から中国に伝わったのは李時珍の時代以後、ハーブとして最初にその名が記載されたのはSichuan Journal of Chinese herbal Medicine(中国本草四川誌)で20世紀に入ってからである。
バイカラーコーン(実の色が黄色と白の二色)、ウッディーコーン(白、黄色、紫の粒が混ざる、食感がもちもちする)、ピュアホワイト(実が白い、甘さとジューシーさが特徴、生食でもおいしい、加熱すると甘味が増す)、ピクニックコーン(自然交配でできた、甘味が強い)、だけきみ(青森県弘前市、18度以上の糖度を有する、生食もできる)、モチトウモロコシ(加熱するとモチモチする食感でモチキビという名もある、白、黄、黒、紫がある)。
スイートコーン:実に含まれる糖分が多いとうもろこしの品種のグループ(甘味種)で、甘味が強く未熟な状態のトウモロコシを野菜として利用したもの。
スイートコーン:種類:黄色い粒のゴールデン種、白い粒のシルバー種、色の混じるバイカラー種(黄色と白の粒が混じるピーターコーン等)が有名。
ヤングコーン:スイートコーンのごく若い穂を信吾と利用するもの。1株のトウモロコシには2から3個の雌花が咲き、それぞれが実になるが、普通はよい実を実らせるために株1本につい1つを残して残りは摘果する。その摘果したものがヤングコーン。缶詰に加工されることが多い。
Summary[cultivars]Flour corn, Popcorn, Dent corn, Sweet corn, Waxy corn, Amylomaize, Pod corn
Sweet corns are mostly eaten grilled or canned.
Dent corn is used for starch producing. Flint corn is powdered.
a herb
[part used:female stigma, style(silk), fruits, seeds, oil]a sweet cooling, soothing herb
The five major species:Dent maize bears yellow to white fuits. Flint maize is multi-coloured, white, yellow, red, purple, blue black sometimes with stripes or patches. Popcorn is a primitive species, cultivated to make popcorns. Sweet corn contains sugar a lot, most suitable to use as vegetable. Wax maize contains a lot of stach, looks like wax.
Dent and flint maizes are widely cultivated for the purpose of making oil, cereal, powder fodder.
A starch like tapioka is extracted from wax maize, and is used mostly in the East.
It is not familiar as a medicinal herb.
The female inflorescence of Zea mays contains allantoin and alkaloids which were extracted by the indegenous peruvian people to use in religious ceremonies.
The name is found in the Aztec herbals. It was seemingly used to remove the heat of hearts.
Corn was brought in China from North America after the times of Li Shizhen. The name was recorded as herb for the first time in Sichuan Journal of Chinese herbal Medicine in the 20th century.
Bicolor corn bears yellow and white fruits.
Bicolor corn (the fruits are in two colors, yellow and white), Woody corn (the fruits are various in color, white, yellow and purple. The texture is chewy), Pure White (the fruit is white, destinctively sweet and juicy, it is tasty when eaten fresh), Picnic corn (naturally bred, very sweet), Dakekimi (produced in Hirosaki Aomori, with the sugar content higher than 18 degree, can be eaten fresh), Mochi toumorokoshi ( the texxture turns chewy when heated, therfore also called ''mochi kibi'', the color variations are white, yellow, black and purple).
Sweet corn:a variety of maize with a high sugar content, the young and unripe kernels are used as vegetables.
Sweet corn:species of yellow kernels (golden), white (silver), mixed (bicolor)
Young corn:it is harvested early while the stalks are still small and immature, and eaten while. One corn plant bears a few ears that are usually harvested immature with one top left to mature. Ears picked immature are called baby (young) corns. Most are canned.
6-9月June to September
食用[実]糖質、タンパク質が主成分。その他に、胚芽にビタミンE1,B1,B2,カリウム,亜鉛、鉄を含む。
[トウモロコシの粒]トウモロコシ茶、コーン茶、モロコシ茶:炒ったトウモロコシの粒を煎じて飲む。ほどよい香ばしさと甘味があって飲みやすく、ホットでもアイスでもおいしい。
未熟な穂軸はそのまま野菜として食べる。
生の熟した種子は野菜として料理する。
皮は食べられないが、中米、南米では料理に入れて甘い木の実の香りをつけるのに使用する
熟した種子を乾燥させたものはシリアル類、粉に加工する(トウモロコシ粉、コーンミール、グリッツ、ポレンタ、コーンフレイク)、および食用油を採る。これは多目的料理用オイルで、常温で絞ると強いスイートコーンの香りがする。
コーンシロップは生のメイズから抽出し、糖蜜と混ぜることもある。
主食にもなるほどのカロリーでビタミンも豊富。
ひげは褐色をしているものが熟して美味。できれば皮つきのものを選ぶ。皮は鮮やかな緑色がよい。実がびっしりとついていて粒がそろっているものがよい。
ひげが多くついているものが実が多い。
保存:栄養の劣化が早いので、ゆでてラップをして冷蔵または冷凍する。
スイートコーン:焼きトウモロコシ、ゆでトウモロコシ、サラダ、炒め物、揚げ物、ポタージュ等
スイートコーン:収穫後数時間で糖分が半減し甘味が減るので、出来るだけ早く食べる。缶詰にはゴールデン種が多く利用される。クリームスタイルは粒をつぶしてクリーム状にしたもの。ホールカーネルスタイルは粒をもいで水煮したもの。
ヤングコーン:サラダ、炒め物、つけ合わせ、てんぷら等。
Edible[part used:fruit]The main components are carbohydrate and protain. The germ contains vitamin E1, B1, B2, potassium, zinc, iron.
[corn kernels]corn tea:corn kernels are roasted and boiled to prepare tea. The tea is sweet and flavors roasted, easy to drink both hot and cold.
An immature cob is eaten whole as a vegetable.
Raw mature kernels are cooked as vegetables.
The husk cannot be eaten. In the Central and South Americas, husks are used to give dishes a sweet flavour.
Ripe seeds are dried and made into cereals, processed into flour products (corn meal, glitz, porenta, cornflakes), or squeezed for cooking oil. The oil squeezed at a room temperature has a strong smell of sweet corn.
Corn syrup is made from raw maize, sometimes mixed with molasses.
Corn is a staple food in many countries, rich in energies and vitamins.
Corns with brown silks are ready to eat. Better to choose corns with husks in bright green color. A good corncob has a lot of fruits of the same size.
A lot of silks mean a lot of fruits.i
[how to preserve]It loses nutritions fast, better boiled, wrappe with films and kept in a fridge or freezer.
Sweet corn is eaten grilled, boiled, salads, stir-fried, deep-fried, potage. It loses the sugar by half within a few hours after harvested, better to consume as soon as possible. Golden sweet corns are often canned, in two styles, cream-style and whole kernel style.
Young (baby) corns are used in salads, stir-fried, as garnish, tempura.
健康促進/薬用動脈硬化予防、ガン抑制、便秘改善、糖尿病予防、整腸、皮膚・粘膜の保護、視力維持改善、アレルギー抑制
トウモロコシ茶:便秘改善、血圧を正常に保つ、貧血予防、利尿作用、腎炎や腎機能を改善する効果もあると言われる。
血糖値降下、胆汁分泌促進、尿路結石形成阻止作用がある。
膀胱炎、尿道炎、前立腺炎、尿路結石、小児の夜尿症に内服する。
膀胱炎にはElymus repens、Arctostaphylos uvaursiウワウルシと、夜尿症にはAgrimonia eupatoriaアグリモニー、Equisetum arvenseスギナ(ホーステイル)と、尿路結石にはAphanes arvensis、Eupatorium purpuremヒヨドリバナ属と合わせることが多い。
中国漢方でも同様に泌尿器疾患、また胆嚢結石、黄疸、肝炎、硬変症に使用する。
疲労回復
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要作用:
動脈硬化予防
ガン抑制
便秘改善
糖尿病予防
整腸
皮膚・粘膜の保護
視力維持改善
アレルギー抑制
血糖値降下
胆汁分泌促進
尿路結石形成阻止作用

トウモロコシ茶:
便秘改善
血圧を正常に保つ
貧血予防
利尿作用
腎炎や腎機能を改善する効果もあると言われる

内服:
膀胱炎
尿道炎
前立腺炎
尿路結石
小児の夜尿症

膀胱炎にはElymus repens、Arctostaphylos uvaursiウワウルシと、夜尿症にはAgrimonia eupatoriaアグリモニー、Equisetum arvenseスギナ(ホーステイル)と、尿路結石にはAphanes arvensis、Eupatorium purpuremヒヨドリバナ属と合わせることが多い。

中国漢方:
泌尿器疾患
胆嚢結石
黄疸
肝炎
硬変症
Summary of Health CareAction:
Prevention of atherosclerosis
Inhibition of cancer
Constipation improvement
Prevention of diabetes
Intestinal regulation
Protection of skin and mucous membranes
Maintenance or improvement of eyesight
Allergic suppression
Descent in blood glucose level
Promotion of bile secretion
Inhibitory effect on formation of urinary calculi

Corn tea:
Constipation improvement
Maintains a normal blood pressure
Prevention of anemia
Diuretic action
Is said to have effects to improve renal function and nephritis

Oral administration:
Cystitis
Urethritis
Prostatitis
Urinary tract calculi
Nocturnal enuresis in children

Often used for cystitis with Elymus repens, Arctostaphylos uvaursi, for Nocturnal enuresis with Agrimonia eupatoria, Equisetum arvense, for urinary tract calculi with Aphanes arvensis, Eupatorium purpurem

Traditional Chinese medicine:
Urological diseases
Gallbladder stones
Jaundice
Hepatitis
Cirrhosis
一般文献池部誠、野菜探検隊世界を歩く、文芸春秋(1986)
白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009)
五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997)
猪俣慶子監修、かしこく選ぶ・おいしく食べる 野菜まるごと事典、成美堂出版(2012)
三浦理代監修、からだよく効く 食べもの大辞典、池田書店(2009)
オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009)
Literature-
加工品ミックスナッツ(ペルー産,名古屋バナナ加工株式会社)
潤る茶(キリンビバレッジ(株),http://www.beverage.co.jp/ururu/,〒101-8645 東京都千代田区神田和泉町1番地 神田和泉町ビル)
Processed Food-

Zea_mays(1)_PR.jpg


Zea_mays(Corn_1).jpg


Zea_mays(Corn_2).jpg


Zea_mays(Corn_3).jpg


Zea_mays(Corn_4).jpg


Zea_mays(Corn_5).jpg


Zea_mays(Corn_6).jpg


Zea_mays(Corn_7).jpg


Zea_mays(Corn_8).jpg





文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
01131穀類-とうもろこし玄穀黄色種144134114.5(7.4)8.6(4.5)(0)5.071.264.863.39.0-70.6-1.332905752701.91.70.18-06Tr20(0)119910015013(0)1.00.13.90.1(0)0.300.102.0(3.0)0.39(0)280.578.3(0)0
01132穀類-とうもろこしコーンミール黄色種159137514.0(7.0)8.3(3.6)(0)4.0(79.7)(72.5)66.18.0-72.4-1.322205991301.51.40.160.38----(0)1110010016013(0)1.10.14.10.2(0)0.150.080.9(1.6)0.43(0)280.57-(0)0
01133穀類-とうもろこしコーングリッツ黄色種149835214.07.68.20.9(0)1.082.374.874.72.4-76.4-0.41160221500.30.40.07-Tr6010(0)1511013018015(0)0.2Tr0.50(0)0.060.050.71.40.11(0)80.323.1(0)0
01134穀類-とうもろこしコーンフラワー黄色種147834714.0(5.7)6.6(2.5)(0)2.8(79.7)(72.5)75.61.7-76.1-0.51200331900.60.60.080.13----(0)146910013011(0)0.2Tr0.80(0)0.140.061.3(2.1)0.20(0)90.37-(0)0
01135穀類-とうもろこしジャイアントコーンフライ、味付け17184094.3(5.2)5.710.6(0)11.8--67.810.5-76.6-1.64301108881801.31.60.070.30----(0)00-0(0)(0)1.40.12.40.310.080.021.9(2.4)0.11(0)120.12-(0)1.1
01136穀類-とうもろこしポップコーン-19794724.0(8.7)10.2(21.7)(0)22.8(59.5)(54.1)52.89.3-59.6-3.45703007952904.32.40.20-----(0)39117018015(0)3.00.18.30.4-0.130.082.0(3.2)0.27(0)220.46-(0)1.4
01137穀類-とうもろこしコーンフレーク-16183804.56.87.8(1.2)(0)1.7(89.9)(82.2)82.72.4-83.6-2.483095114450.90.20.07-Tr5315(0)10728012010(0)0.30.13.12.0(0)0.030.020.31.00.04(0)60.221.6(0)2.1
01162穀類-とうもろこし玄穀白色種144134114.5(7.4)8.64.5(0)5.0(71.2)(64.8)63.39.0-70.6-1.332905752701.91.70.18-06Tr20(0)---Tr(0)(0)1.00.13.90.1(0)0.300.102.0(3.0)0.39(0)280.578.3(0)0
01163穀類-とうもろこしコーンミール白色種159137514.0(7.0)8.33.6(0)4.0(79.7)(72.5)66.18.0-72.4-1.322205991301.51.40.160.38----(0)---Tr(0)(0)1.10.14.10.2(0)0.150.080.9(1.6)0.43(0)280.57-(0)0
01164穀類-とうもろこしコーングリッツ白色種149835214.0(7.6)8.20.9(0)1.0(82.3)(74.8)74.72.4-76.4-0.41160221500.30.40.07-Tr6010(0)---Tr(0)(0)0.2Tr0.50(0)0.060.050.7(1.4)0.11(0)80.323.1(0)0
01165穀類-とうもろこしコーンフラワー白色種147834714.0(5.7)6.62.5(0)2.8(79.7)(72.5)75.61.7-76.1-0.51200331900.60.60.080.13----(0)---Tr(0)(0)0.2Tr0.80(0)0.140.061.3(2.1)0.20(0)90.37-(0)0
02035でん粉・でん粉製品-でん粉類とうもろこしでん粉-154836312.8-0.1(0.7)(0)0.7(94.9)(86.3)86.3(0)-86.3-0.11534130.30.10.04-1Tr120---00(0)----(0)000Tr(0)(0)(0)(0)0.100
06175野菜類-とうもろこし類スイートコーン未熟種子、生3758977.12.73.61.301.712.512.014.83.0-16.80.20.8Tr2903371000.81.00.100.320Tr16092254534(0)0.3Tr1.0Tr10.150.102.32.80.14(0)950.585.480
06176野菜類-とうもろこし類スイートコーン未熟種子、ゆで4029575.4(2.6)3.5(1.3)(0)1.7(13.5)(12.8)16.63.1-18.60.20.8Tr2905381000.81.00.100.31----072053494(0)0.300.90.100.120.102.2(2.7)0.12(0)860.51-60
06177野菜類-とうもろこし類スイートコーン未熟種子、穂軸つき、冷凍4049675.6(3.1)3.51.4(0)1.5(13.4)(12.7)16.32.8-18.70.20.71230433900.61.00.080.22----(0)313660827(0)0.100.60Tr0.120.092.2(2.6)0.10(0)770.49-60
06178野菜類-とうもろこし類スイートコーン未熟種子、カーネル、冷凍3869175.52.42.91.1(0)1.316.815.515.64.8-19.80.10.61230323790.30.50.040.1001Tr5(0)243948756(0)0.100.4000.100.071.82.20.090570.413.140
06179野菜類-とうもろこし類スイートコーン缶詰、クリームスタイル3478278.2(1.5)1.7(0.5)(0)0.5--17.01.8-18.6-1.0260150218460.40.40.040.07----(0)191452504(0)0.100.3000.020.050.8(1.0)0.03(0)190.34-30.7
06180野菜類-とうもろこし類スイートコーン缶詰、ホールカーネルスタイル3307878.4(2.2)2.3(0.5)(0)0.5(13.9)(13.0)14.73.3-17.8-1.0210130213400.40.60.040.06----(0)191967625(0)0.100.20Tr0.030.050.8(1.2)0.05(0)180.19-20.5
06181野菜類-とうもろこし類ヤングコーン幼雌穂、生1242990.9(1.7)2.3(0.2)(0)0.2(4.2)(4.1)3.92.7-6.0-0.602301925630.40.80.090.60----(0)0334353(0)0.400.4010.090.110.9(1.2)0.16(0)1100.40-90
06339野菜類-とうもろこし類スイートコーン未熟種子、電子レンジ調理43610473.5(3.1)4.2(1.7)(0)2.2(14.5)(13.8)17.13.4-19.10.21.003303421200.91.10.100.32----(0)112363595(0)0.301.2000.160.112.4(3.0)0.14(0)970.67-60
06378野菜類-とうもろこし類スイートコーン未熟種子、カーネル、冷凍、ゆで3879276.52.42.81.2(0)1.515.914.613.06.2-18.70.10.51200322720.20.40.030.100104(0)223646706(0)0.100.4000.080.061.62.00.080480.332.920
06379野菜類-とうもろこし類スイートコーン未熟種子、カーネル、冷凍、油いため52312571.82.42.95.0Tr5.816.415.215.44.7-18.90.10.61230323780.30.50.040.1001Tr5(0)243847746(0)0.8Tr1.5Tr60.100.071.92.30.090560.373.330
14007油脂類-植物油脂類とうもろこし油-36368840-096.80100--3.20-0-000Tr00000000Tr0000000(0)17.00.370.03.450000(0)(0)(0)(0)0(0)0


アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表
食品番号 分類 食品名 水分 アミノ酸組成によるタンパク質 タンパク質 イソロイシン ロイシン リジン 含硫アミノ酸 芳香族アミノ酸 トレオニン(スレオニン) トリプトファン バリン ヒスチジン アルギニン アラニン アスパラギン酸 グルタミン酸 グリシン プロリン セリン アミノ酸合計 アンモニア
メチオニン シスチン 合計 フェニルアラニン チロシン 合計
( ----------- g ----------- ) ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- )
01131 穀類-とうもろこし 玄穀 黄色種 14.5 (7.4) 8.6 (310) (1100) (240) (180) (160) (340) (420) (350) (770) (320) (61) (440) (260) (430) (640) (600) (1600) (350) (750) (410) (8600) -
01132 穀類-とうもろこし コーンミール 黄色種 14.0 (7.0) 8.3 (280) (1200) (120) (190) (190) (370) (430) (220) (650) (200) (44) (390) (200) (280) (650) (540) (1700) (250) (870) (400) (8100) -
01133 穀類-とうもろこし コーングリッツ 黄色種 14.0 7.6 8.2 330 1300 150 210 210 410 460 330 790 290 44 400 250 240 680 490 1900 250 1000 400 8900 270
01134 穀類-とうもろこし コーンフラワー 黄色種 14.0 (5.7) 6.6 (240) (810) (190) (140) (120) (260) (320) (270) (590) (250) (47) (330) (200) (330) (490) (460) (1200) (270) (580) (310) (6600) -
01135 穀類-とうもろこし ジャイアントコーン フライ、味付け 4.3 (5.2) 5.7 (220) (880) (100) (140) (140) (290) (320) (220) (540) (180) (30) (270) (170) (160) (470) (330) (1300) (170) (690) (250) (6000) -
01136 穀類-とうもろこし ポップコーン - 4.0 (8.7) 10.2 (370) (1300) (290) (210) (180) (400) (500) (410) (920) (380) (71) (520) (310) (510) (760) (710) (1900) (420) (890) (490) (10000) -
01137 穀類-とうもろこし コーンフレーク - 4.5 6.8 7.8 300 1200 68 150 150 300 420 300 720 260 41 370 220 130 620 430 1700 230 930 380 7900 240
01162 穀類-とうもろこし 玄穀 白色種 14.5 (7.4) 8.6 (310) (1100) (240) (180) (160) (340) (420) (350) (770) (320) (61) (440) (260) (430) (640) (600) (1600) (350) (750) (410) (8600) -
01163 穀類-とうもろこし コーンミール 白色種 14.0 (7.0) 8.3 (280) (1200) (120) (190) (190) (370) (430) (220) (650) (200) (44) (390) (200) (280) (650) (540) (1700) (250) (870) (400) (8100) -
01164 穀類-とうもろこし コーングリッツ 白色種 14.0 (7.6) 8.2 (330) (1300) (150) (210) (210) (410) (460) (330) (790) (290) (44) (400) (250) (240) (680) (490) (1900) (250) (1000) (400) (8900) (270)
01165 穀類-とうもろこし コーンフラワー 白色種 14.0 (5.7) 6.6 (240) (810) (190) (140) (120) (260) (320) (270) (590) (250) (47) (330) (200) (330) (490) (460) (1200) (270) (580) (310) (6600) -
06175 野菜類-とうもろこし類 スイートコーン 未熟種子、生 77.1 2.7 3.6 110 320 160 78 64 140 140 120 260 140 31 170 83 150 270 310 480 140 270 190 3200 73
06176 野菜類-とうもろこし類 スイートコーン 未熟種子、ゆで 75.4 (2.6) 3.5 (110) (310) (150) (75) (61) (140) (140) (110) (250) (130) (30) (160) (80) (140) (260) (300) (460) (140) (260) (160) (3000) -
06177 野菜類-とうもろこし類 スイートコーン 未熟種子、穂軸つき、冷凍 75.6 (3.1) 3.5 (140) (380) (150) (73) (29) (100) (160) (130) (300) (140) (25) (200) (96) (140) (320) (260) (690) (140) (320) (170) (3600) -
06178 野菜類-とうもろこし類 スイートコーン 未熟種子、カーネル、冷凍 75.5 2.4 2.9 99 320 98 66 57 120 130 110 240 110 24 150 80 110 260 180 520 100 240 150 2800 67
06179 野菜類-とうもろこし類 スイートコーン 缶詰、クリームスタイル 78.2 (1.5) 1.7 (68) (180) (72) (35) (14) (49) (79) (64) (140) (68) (12) (98) (47) (69) (160) (130) (340) (66) (150) (81) (1700) -
06180 野菜類-とうもろこし類 スイートコーン 缶詰、ホールカーネルスタイル 78.4 (2.2) 2.3 (72) (290) (220) (53) (35) (88) (110) (88) (190) (69) (21) (110) (62) (95) (190) (160) (450) (83) (290) (130) (2500) -
06181 野菜類-とうもろこし類 ヤングコーン 幼雌穂、生 90.9 (1.7) 2.3 (70) (200) (99) (49) (40) (90) (90) (72) (160) (82) (20) (100) (52) (91) (170) (190) (300) (90) (170) (100) (2000) -
06339 野菜類-とうもろこし類 スイートコーン 未熟種子、電子レンジ調理 73.5 (3.1) 4.2 (130) (370) (180) (90) (74) (160) (170) (130) (300) (150) (36) (190) (96) (170) (310) (360) (550) (170) (310) (190) (3700) -
06378 野菜類-とうもろこし類 スイートコーン 未熟種子、カーネル、冷凍、ゆで 76.5 2.4 2.8 100 320 100 66 57 120 130 120 250 110 23 150 81 110 260 180 520 110 250 150 2800 67
06379 野菜類-とうもろこし類 スイートコーン 未熟種子、カーネル、冷凍、油いため 71.8 2.4 2.9 100 320 100 66 55 120 130 110 240 110 24 150 78 110 260 180 520 110 240 150 2800 66