大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Zeus faber | Species | Zeus faber |
学名(一般名) | Zeus faber[target dirt、John dory、まとうだい、マトウダイ、的鯛] | Latin Name(General Name) | Zeus faber[target dirt,John dory] |
科名 | マトウダイ科 | Family | Zeidae |
原産/分布 | 青森県以南の日本各地から東シナ海、大西洋、オーストラリア、ニュージーランドに分布し、水深100m付近の砂泥底近くに生息する。 | Origin | It is found all over Japan south to Aomori, East China Sea, Atlantic Ocean, Australia, New Zealand. The habitat is near sandy mud bottoms as deep as 100m. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | 12-2月 | December to February | |
食用 | 産卵期は冬から春。 産卵時期が旬。 味はよく、関西では高級魚。 肉は白身で淡泊。 鮮魚は刺身で食されるが、加熱するとうまみが出るため、煮付け、塩焼き、椀種などにもされる。 フランス料理の素材としては定番であったことから、近年のグルメブーム以降、人気が高くなった。 バター焼き、唐揚げ、ブイヤベース、ムニエル、グラタン、ワイン蒸し、マリネなど。 | Edible | The spawning is from winter to spring when the taste gets better. The taste is good, treated as a luxury fish in Kansai region. The flesh is white and simple in tate. It is eaten as sashimi when fresh. It is also boiled in soy sauce, grilled with salt, used in broth for it gets more umami when heated. It was originally a basic ingredient in French cuisine, and has got more popularity since the recent gourmet boom. It is sauteed in butter, deep-fried, bouillabaisse, meuniere, gratin, wine-steamed, marinee. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |