大分類植物KingdomPlant
種名Zingiber miogaSpeciesZingiber mioga
学名(一般名)Zingiber mioga[Myoga、みょうが、ミョウガ、茗荷、はなみょうが、ハナミョウガ、花みょうが、みょうがたけ、ミョウガタケ]Latin Name(General Name)Zingiber mioga[Myoga]
科名ショウガ科FamilyZingiberacea
原産/分布東アジア原産?
日本もしくは熱帯アジアとされる
東アジア
OriginIt probably originated in East Asia, Japan or tropica Asia.
日本伝来「平城京木簡」に記述あり。「倭名類聚抄」(923-930)、「延喜式」(928)、「本草和名」(918)に、メガと記載されている。後に、メウガとなりミョウガとなった。Introduction into JapanIt is found written on ''Heijyokyo mokkan''(Heijyokyo wooden plate). This plant is written as Mega in ''Wamyo ruijyusyo''(a Japanese dictionary for Chinese characters)of 918 and ''Engishiki''(a Japanese book on laws and customs) written between 923 and 930, ''Honzo wamyo''(a herbal book) of 918. Later, the name changed to Meuga and finally to Myoga.
概説野菜として栽培しているのは日本のみ。
夏に花をつける夏みょうがと秋に花をつける秋みょうががある。
食用にするのは日本のみ。
[品種]花ミョウガ、ミョウガの子、ミョウガタケ(筆ミョウガ)
日本では正倉院文書にも記載がある。アルファピネン(食欲増進、血行促進の効果がある)を含む。
ミョウガ(夏には小型の夏ミョウガ、秋には大きめの秋ミョウガが旬となる)、ミョウガダケ(地下茎から出た茎の部分を軟白栽培し、収穫前に火にあてて色づけしたもの、汁物、酢の物)、花つきミョウガ(料理のあしらいとして使用)。
SummaryIt is only in Japan that the plant is cultivated as a vegetable.
There are two types of myoga, bearing flowers in summer or in spring.
It is eaten only in Japan.
It is found descried in Syosoin writings. It contains alfa pinene which increases appetite and improves blood flow.
Myoga which bears flowers in summer is called a summer myoga, that in spring is called an aki myoga. Myoga take is a blanched stem which grows from rhizomes, and is exposed to the sun before harvesting to get a color change, is used in soups, dressed with vinegar. Myoga with flowers are used as a garnish.
6-10月June to October
食用[葉、根、茎]万葉時代の香辛野菜
料理の香りづけ、醤漬けとして食べた。
葉ショウガ。
根ショウガ。
茎は酢漬け、塩漬け。独特の香りは、アルファーピネン。
色ツヤがよい。ずんぐりと丸みがあり、締まっているものがよい。
調理するときはアクが強いため切ったら水にさらしますが、さらしすぎると香りや辛味が抜けてしまうので、短時間で済ませましょう。
みょうがたけ:若い茎の部分を軟白栽培し少しだけ日にあてて赤みを出して育てたもの。
ミョウガ:保存:湿らせた新聞紙で包み、冷蔵庫の野菜室で保管するか、丸ごと冷凍庫へ。
Edible[part used:leaves, roots, stems]potherb of Manyo Era
It was used to flavor dishes, eaten pickled in soy sauce
''Ha syouga''(leaf ginger)
''Ne syouga''( root ginger)
The stalk is pickled in vinegar, or salted. Alpha pinene is responsible for the destinctive aroma.
Tips to choose good ones:see if glossy, short and round, firm in texture.
It is shredded and soaked in water to remove the harshness, but it must not be soaked long till losing the aroma and piquant flavor.
Myoga take:Myoga with young stem which grown blanched, then exposed to the sun a little to make it turn red.
[how to preserve]It is wrapped with wet newspapers, and placed in a fridge. It can kept whole frozen.
健康促進/薬用血行を高め発汗を促す効果。熱さましの効果。
動脈硬化予防、ガン抑制、リラックス効果、高血圧予防、便秘改善、月経不順改善、消化促進、食欲増進
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要効果:
血行を高め発汗を促す効果
熱さましの効果

作用:
動脈硬化予防
ガン抑制
リラックス効果
高血圧予防
便秘改善
月経不順改善
消化促進
食欲増進
Summary of Health CareEffect:
The effect to increase blood circulation and perspiration
Antipyretic effect

Action:
Prevention of atherosclerosis
Inhibition of cancer
The effect of relaxing
Prevention of hypertension
Constipation improvement
Improving irregular menstruation
Digestive promotion
Appetite improvement
一般文献高嶋四郎ら,原色日本野菜図鑑、保育者(1964)
廣野卓、食の万葉集、中公新書、1452(1998)
五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
猪俣慶子監修、かしこく選ぶ・おいしく食べる 野菜まるごと事典、成美堂出版(2012)
三浦理代監修、からだよく効く 食べもの大辞典、池田書店(2009)
Literature-
加工品-Processed Food-

Zingiber_mioga(Hana_myoga_1).jpg


Zingiber_mioga(Hana_myoga_2).jpg


Zingiber_mioga(Hana_myoga_3).jpg


Zingiber_mioga(Hana_myoga_4).jpg


Zingiber_mioga(Hana_myoga_5).jpg


Zingiber_mioga(Hana_myoga_6).jpg


Zingiber_mioga(Hana_myoga_7).jpg


Zingiber_mioga(Hana_myoga_8).jpg


Zingiber_mioga(Myoga_1).jpg


Zingiber_mioga(Myoga_2).jpg





文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
06280野菜類-みょうが類みょうが花穂、生441195.6(0.7)0.9-(0)0.1--0.72.1-2.6-0.812102530120.50.40.051.171108(0)8270313(0)0.101.20.1200.050.050.4(0.6)0.07(0)250.201.120
06281野菜類-みょうが類みょうがたけ茎葉、生26697.1(0.3)0.4-(0)0.1--0.51.1-1.5-0.8Tr350117180.30.30.031.44----(0)06061(0)0.100.3080.020.020.1(0.2)0.02(0)130.07-10


アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表
食品番号 分類 食品名 水分 アミノ酸組成によるタンパク質 タンパク質 イソロイシン ロイシン リジン 含硫アミノ酸 芳香族アミノ酸 トレオニン(スレオニン) トリプトファン バリン ヒスチジン アルギニン アラニン アスパラギン酸 グルタミン酸 グリシン プロリン セリン アミノ酸合計 アンモニア
メチオニン シスチン 合計 フェニルアラニン チロシン 合計
( ----------- g ----------- ) ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- )
06280 野菜類-みょうが類 みょうが 花穂、生 95.6 (0.7) 0.9 (28) (42) (22) (9.8) (11) (20) (28) (28) (56) (41) (13) (40) (18) (55) (41) (220) (110) (34) (25) (73) (840) -
06281 野菜類-みょうが類 みょうがたけ 茎葉、生 97.1 (0.3) 0.4 (13) (19) (9.6) (4.3) (4.7) (9.0) (13) (12) (25) (18) (5.8) (18) (7.8) (24) (18) (100) (47) (15) (11) (32) (370) -